BIRN - Justice Report
0

Suđenje Bojadžiću suđenje počinje 20. marta

FENA
Nihad Bojadžić
Nihad Bojadžić
Suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici počet će 20. marta, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

Dinamika suđenja u ovom predmetu bit će sporija pošto je Sudsko vijeće pokušalo da izađe u susret zahtjevu Odbrane, koja je tražila da ovaj postupak ne počinje dok ne bude završen drugi u kojem se Bojadžiću sudi za zločine u Trusini.

"Moramo ispoštovati rokove za početak suđenja, kao i pravo optuženog na suđenje u razumnom roku i na pripremu odbrane. Suđenje će početi 20. marta čitanjem optužnice, a uvodne riječi biće 20. aprila", kazala je Enida Hadžiomerović, koja predsjedava Sudskim vijećem.

Ona je dodala da će suđenja potom biti zakazivana svake dvije ili tri sedmice kako bi Odbrana mogla da se priprema.

Bojadžića optužnica tereti da je, kao tadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH (ARBiH), odgovoran za mučenja, nečovječna postupanja, prisiljavanja na rad i silovanja civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u objektu muzeja u Jablanici u ljeto 1993. godine.

Njemu se u drugom predmetu sa još pet optuženih sudi za zločine počinjene 1993. u selu Trusina (općina Konjic).

Vasvija Vidović, koja Bojadžića zastupa u oba predmeta, istakla je na statusnoj konferenciji da je optuženi fizički i psihički iscrpljen da bi mogao aktivno učestvovati u odbrani na ovom suđenju.

"Nama su neophodne instrukcije optuženog, ali on to nije u stanju. I da ima deset advokata u ovako složenim predmetima ratnih zločina, jedva uspijevamo da spremimo odbranu u predmetu za Trusinu", rekla je Vidović i navela nekoliko primjera kada sudovi nisu željeli da jednom optuženom paralelno sude u dva predmeta.

Sam optuženi je takođe naveo da je zaokupljen suđenjem za Trusinu, koje je počelo u septembru 2010. i na kojem je Tužilaštvo saslušalo 63 od 96 planiranih svjedoka.

"Kod mene su paketi puni dokumenata. Nekad sanjam kako tražim neki papir. I meni je stalo da se ovo što prije završi i svejedno mi je osudili me ili oslobodili, samo da prestane ovaj pritisak", rekao je Bojadžić.

Vidović je posebno istakla da je dokumentacija o dešavanjima u muzeju u Jablanici postojala još od 1994. i da je Tužilaštvo BiH 2007. tražilo da se u istragu uključi osoba zaposlena u Predsjedništvu BiH.

"Trebalo je podići optužnicu za više krivičnih djela, ali je Tužilaštvo, kada je vidjelo da u jednom predmetu ne ide kako treba, podiglo drugu optužnicu", kazala je Vidović.

Tužiteljica Ozrenka Nešković rekla je da razumije da Odbrana ima zahtjevan posao, te da je optužnica podignuta kada su prikupljeni svi dokazi, javlja BIRN - Justice Report.