{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića

F
29.12.2011. u 15:30
0
0
Podignuta još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića
0
Podignuta još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Bojadžića (1962.) koji se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u zatočeničkom objektu Muzej-Bitka na Neretvi u Jablanici 1993. godine.
Protiv Bojadžića se uporedo vodi drugi krivični postupak u Sudu BiH (radi se postupku po optužnici za zločine u Trusini).

Bojadžić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH Zulfikar, u više navrata tokom ljeta 1993. godine u zatočeničkim prostorijama objekata Muzej-Bitka na Neretvi u Jablanici, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Nihad Bojadžić se tereti da je lično i sa drugim osobama mučio, nečovječno postupao, prisiljavao na prinudni rad, nanosio teške tjelesne ozljede, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti zatočene u objektu muzeja u Jablanici.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: