|

Podignuta još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića

Podignuta još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića
0
F
FENA
29.12.2011. u 15:30
0
komentara
0

dijeljenja
Podignuta još jedna optužnica protiv Nihada Bojadžića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Bojadžića (1962.) koji se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u zatočeničkom objektu Muzej-Bitka na Neretvi u Jablanici 1993. godine.
Protiv Bojadžića se uporedo vodi drugi krivični postupak u Sudu BiH (radi se postupku po optužnici za zločine u Trusini).

Bojadžić se tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH Zulfikar, u više navrata tokom ljeta 1993. godine u zatočeničkim prostorijama objekata Muzej-Bitka na Neretvi u Jablanici, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Nihad Bojadžić se tereti da je lično i sa drugim osobama mučio, nečovječno postupao, prisiljavao na prinudni rad, nanosio teške tjelesne ozljede, seksualno zlostavljao i silovao osobe hrvatske nacionalnosti zatočene u objektu muzeja u Jablanici.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.