{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje za zločin u Jablanici u slučaju Bojadžić

S
20.3.2012. u 17:49
0
1
Počelo suđenje za zločin u Jablanici u slučaju Bojadžić
0
Počelo suđenje za zločin u Jablanici u slučaju Bojadžić
Čitanjem optužnice počelo je suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Jablanici.
Bojadžić je optužen za mučenje, premlaćivanje, prisilan rad, seksualno zlostavljanje i silovanje u ljeto 1993. godine nad civilima i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Prema optužnici, Bojadžić, bivši zamjenik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), u društvu sa nepoznatim muškarcem, jednoj zatočenici je naredio da uđe u vozilo, dok je drugu ugurao, a potom su ih odvezli u jednu kuću.

Uz riječi “ili ću te silovati ili ću te ubiti”, kako je navedeno u optužnici, Bojadžić je silovao zatočenicu, dok je nepoznati muškarac silovao drugu.

U optužnici stoji i da je Bojadžić naredio seksualno zlostavljanje između dvojice zarobljenika u hodniku Muzeja “Bitka na Neretvi”.

U nekoliko tačaka optužnice, Bojadžiću je na teret stavljeno i udaranje zatočenika.

Na ovom suđenju nije počelo iznošenje uvodnih riječi zbog “dinamike” suđenja koje se sprovodi protiv Bojadžića u drugom predmetu.

U drugom predmetu Bojadžiću se, zajedno sa još petoricom bivših pripadnika ABiH, trenutno sudi za zločin u Trusini počinjen 16. aprila 1993. godine, kada su ubijeni civili i pripadnici HVO-a.

Prema toj optužnici, napadom na selo Trusina rukovodio je Bojadžić, naredivši da niko u selu ne smije ostati živ. Po okončanju napada, ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se predali. Bojadžić je optužen zajedno sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Zulfikarom Ališpagom.

Kako je navedeno u optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, optuženi su za ubistva civila i vojnika u Trusini.

Ališpagu optužnica tereti što nije kaznio vojnike odreda “Zulfikar” koji su učestvovali u strijeljanju jer im je bio komandant.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: