Kantonalni sud
2

Suđenje Arslanagiću i drugima odgođeno za 18. april

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska jednog od optuženih, odgođeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi. Novo ročište zakazano je za 18. april.

Prema navodima odbrane, drugooptuženi u tom predmetu Šefik Handžić usljed bolesti nije mogao pristupiti nastavku glavnog pretresa.

Budući da nisu ispunjeni zakonski uvjeti (prisustvo optuženih) za održavanje pretresa, suđenje je odgođeno, a Sud je naložio odbrani da naknadno dostavi medicinsku dokumentaciju radi pravdanja Handžićevog izostanka.

Optužnica u tom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri tog slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u tom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i, budući da je nedostupan bh. pravosudnim organima, za njim je raspisana međunarodna potjernica.