{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudije iz Suda BiH zabrinute nacrtom novog zakona

F
30.9.2015. u 18:25
0
5
Sudije iz Suda BiH zabrinute nacrtom novog zakona
0
Sudije iz Suda BiH zabrinute nacrtom novog zakona
Sudije Suda Bosne i Hercegovine izražavaju zabrinutost Nacrtom zakona o sudovima na nivou Bosne i Hercegovine koji je, u augustu ove godine, izradilo Ministarstvo pravde Republike Srpske.
U saopćenju se pojašnjava da predložena radna verzija Zakona ukida Sud BiH, pa ga ponovo osniva, duboko zadire u pitanje njegove nadležnosti, anulira postignute rezultate kao i stepen razvoja.

"Pored toga, Nacrt bitno mijenja unutrašnju strukturu i položaj Suda BiH u odnosu na Ministarstvo pravde omogućavajući, na taj način, predstavnicima zakonodavne vlasti direktno miješanje u unutrašnja pitanja sudske, što je nedopustivo", ističe se u saopćenju.

Ponuđeno rješenje odvaja Apelaciono odjeljenje od Suda BiH u zaseban sud više instance i specificira odredbe koje se tiču nadležnosti Suda BiH što je u suprotnosti s dosada usvojenim zaključcima Strukturalnog dijaloga, TAIEX seminara, te mišljenjima i preporukama Venecijanske komisije.

Sudije Suda BiH smatraju da je ovakvim prijedlogom reforma pravosuđa, praktično, vraćena na sami početak.

Podsjećaju da je Sud BiH i ranije izražavao zabrinutost predloženim Nacrtom zakona, a Opća sjednica sudija Suda BiH, koja je s tim u vezi održana jučer, 29. septembra, zauzela je stav da se od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kao regulatornog tijela zaduženog za osiguranje principa na kojima se zasniva funkcioniranje pravosuđa, zatraži profesionalna podrška radi zaštite integriteta Suda BiH.

S obzirom da će VSTV BiH, uz predstavnika Suda BiH, učestvovati na predstojećem TAIEX seminaru, koji će se održati 1. i 2. oktobra u Sarajevu, od njih se očekuje da zaštite integritet Suda BiH kako se donošenjem novog Zakona o sudovima ne bi ugrozila egzistencija, kontinuitet rada i kapacitet Suda BiH.

"Nastavak reforme pravosuđa na državnom nivou ne može biti uspješan bez učešća profesionalne zajednice, jer je angažman predstavnika pravosuđa, s dugogodišnjim praktičnim iskustvom u struci, od nemjerljivog značaja u procesu donošenja ili izmjena zakona, zaključak je Opće sjednice Suda Bosne i Hercegovine", ističu sudije Suda BiH u saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine podržava kvalitetnu reformu pravosuđa i spreman je sa stanovišta struke i iskustva dati doprinos u svojstvu člana iz reda eksperata, a od VSTV očekuje da podrži njegova nastojanja u iznalaženju najboljih zakonskih rješenja, stoji u saopćenju Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: