BiH
4

Suprotstavljena mišljenja članova VSTV-a gdje bi trebalo biti sjedište Apelacionog suda BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH odlučilo je da se neće izjašnjavati o sjedištu Apelacionog suda nakon što su članovi ove institucije na vanrednoj sjednici iznijeli suprotstavljena mišljenja. Nadležnost sudova nije razmatrana na ovoj sjednici, a o određenim pitanjima iz zakona o sudovima usvojeni su stavovi.

Članovi VSTV-a su na sjednici iznijeli podijeljena mišljenja o sjedištu budućeg suda. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao kako smatra da je to stvar koju treba prepustiti politici, dok je Admir Suljagić, direktor Sekreterijata VSTV-a, istakao da ovo pitanje ne bi smjelo biti političke, već tehničke prirode, zbog postojeće infrastrukture Suda BiH.

Tegeltija je mišljenja da bi Apelacioni sud trebao biti u dva najveća grada – Sarajevu i Banjoj Luci, čime bi se dobila i kvalitetnija radna snaga, jer bi se na konkurse prijavljivali i stručnjaci iz drugog područja.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH, kazala je da se državni sudovi ne bi trebali izmještati izvan Sarajeva, a sličnog je mišljenja i Goran Nezirović, koji smatra da povjerenje građana u sud ne vraća njegova lokacija, već pravilan rad institucije.

Sudija Suda BiH Goran Radević je kazao da Apelacioni sud treba biti u blizini Suda BiH, dok je Mahmut Švraka iz Republičkog tužilaštva Republike Srpske ocijenio da je Istočno Sarajevo najbolji kompromis. Neki članovi Vijeća smatrali su da ne treba da se izjašnjavaju o sjedištu budućeg suda.

Nakon rasprave Tegeltija je predložio zaključak da se Vijeće ne izjašnjava o sjedištu, ali da oni koji budu odlučivali o budućem sudu treba da obezbijede sredstva za efikasno funkcionisanje sudova.

Ovaj zaključak je usvojen u ponovljenom glasanju jer je Goran Nezirović kazao da je prvi put pogrešno glasao. Goran Radević rekao je da je primijetio da je pauza između glasanja iskorištena za lobiranje, jer su glasovi u prvom krugu bili izjednačeni.

Članovi VSTV-a na ovoj su se sjednici izjasnili i o drugim prijedlozima Stalne komisije za legislativu VSTV-a o nacrtima zakona o sudovima BiH iz 2013. i 2015., kojima je predviđeno uspostavljanje Apelacionog suda BiH i ukidanje Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Ključno pitanje – nadležnost sudova, nije razmatrano na ovoj sjednici, uz napomenu da će se tom pitanju posvetiti poseban radni sastanak i sjednica.

Članovi Vijeća usvojili su prijedlog o formiranju ureda registrara u budućem apelacionom sudu. Usvojen je i prijedlog da predsjednika odjeljenja u sudu bira predsjednik suda, te ideja da zakon ne bi trebao propisivati nacionalni sastav sudova.

Kada je riječ o prijedlogu o imenovanju stručnih saradnika i savjetnika iz 2013., u VSTV-u smatraju da ova institucija treba birati saradnike.

Dosta vremena posvećeno je završnim odredbama nacrta iz 2013., koje se tiču uposlenika sudova. Slavko Lakić iz Federalnog tužilaštva smatra da će formiranjem Apelacionog suda i sam Sud BiH proći kroz određene transformacije i da će doći do "viška ljudi" u tom državnom sudu. Milan Tegeltija je kazao da uspostavljanjem nove institucije neće doći do promjene statusa uposlenih u Sudu BiH, jer su oni zaštićeni radnim odnosom.

Na sjednici je odlučeno da se prijedlog sudija Suda BiH da se izvrši tranzicija uposlenika u Apelacioni sud – vrati Komisiji na doradu.

VSTV je zauzeo stav o kontinuitetu Suda BiH, naglasivši da nacrt Ministarstva pravde RS-a iz 2015. – odnosno dio koji se tiče ukidanja i ponovne uspostave Suda BiH – ne prati taj stav.

Druga tačka dnevnog reda sjednice VSTV-a ticala se izvještaja koji je Ružica Jukić podnijela Federalnom parlamentu o radu VSTV-a. Ona je navela da je doživjela neprijatnosti od parlamentaraca, koji su joj “dobacivali”. VSTV je ovakvo ponašanje ocijenio neprimjerenim.