BiH
9

U Tužilaštvo BiH imenovano osam tužilaca i zamjenik glavnog tužioca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) imenovalo je osam tužilaca u Tužilaštvo BiH i jednog zamjenika glavnog tužioca.

Na sedmoj, redovnoj sjednici, za tužioce su imenovani: Suada Pašić, Merisa Nurkić, Hajrudin Mujanović, Ljubo Badnjar, Nives Kanevčev, Violeta Mandić, Elvira Stanojlović i Biljana Golijanin.

Za još dva kandidata konkurs će biti ponovljen.

Na funkciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH VSTV BiH imenovao je Ozrenku Nešković.

Na prijedlog Podvijeća Republike Srpske VSTV BiH za predsjednika Vrhovnog suda RS-a i sudije u Vrhovni sud RS-a imenovao je Vesnu Antonić.

Članovi VSTV-a nisu se dogovorili u vezi s imenovanjima sudija u Sud BiH, a što je bilo planirano dnevnim redom. To će, kako su najavili, završiti na narednoj sjednici koja je planirana za 20. i 21. decembar.

Većina članova bila je stava da niti jedan kandidat nije ispunjavao uslove, a koji su trenutno potrebni za bolje funkcioniranje Suda BiH. Po njihovim riječima, potrebni su kandidati koji imaju iskustvo u suđenju ratnih zločina.

Na poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Brčko Distrikta BiH imenovan je Pavo Radoš, a na poziciju sudije Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Fuad Zlatić.

VSTV BiH tokom sjednice donio je i odluke o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Federaciji BiH.

Na poziciju sudije Općinskog suda u Bugojnu izabran je Ivan Gudelj.

Na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Sarajevu izabrana je Edina Kršlak.

Ivana Baković-Jukić imenovana je na poziciju dodatnog sudije Općinskog suda u Zenici.

Na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Bihaću imenovana je Maida Berberović.

Na poziciju tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovani su: Lejla Kurtanović, Aida Bajrektarević, Samir Selimović, Edin Šaćirović, Feđa Fejzagić, Nevena Aličehajić, Bojana Jolović, Blaženka Grujić, Maja Jovičić-Breko, Dejana Šućur i Jasminka Knežević.

Članovi VSTV-a razmatrali su i izjavu Ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića u kojoj je kazao da članovi tog vijeća Goran Nezirović i Admir Suljagić ''vrše opstrukciju izbora tužilaca u Tužilaštvo BiH, koji se provode u cilju povećanja kapaciteta tog tužilaštva i pojačanog rada na predmetima terorizma''.

Ipak, naglašeno je da se ta izjava smatra neprimjerenom s obzirom na to da se ne temelji na činjenicama.

Članovi su na početku sjednice odbili zahtjev predsjednika Vrhovnog suda Republike Srpske Želimira Barića za izuzeće predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u konkursnoj proceduri za izbor predsjednika Vrhovnog suda RS-a.