{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najava referenduma postigla cilj: Da li je EU prihvatila Dodikove zahtjeve o pravosuđu?

10.9.2015. u 20:20
32
285
Najava referenduma postigla cilj: Da li je EU prihvatila Dodikove zahtjeve o pravosuđu?
32
Najava referenduma postigla cilj: Da li je EU prihvatila Dodikove zahtjeve o pravosuđu?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reforma Zakona o sudovima BiH će biti razvijena na osnovu verzije ovog zakona kojeg je danas u Briselu predložilo Ministarstvo pravde RS, kao i na osnovu Nacrta zakona o sudovima iz 2013. godine.
Ovo doslovno stoji u danas potpisanom Protokolu o ishodu ministarskog sastanka u okviru struktuiranog dijaloga između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

U potpisanom protokolu stoji da reformu Zakona o sudovima BiH treba razviti na osnovu verzije teksta nacrta koji je danas u Briselu predstavilo ministarstvo pravde Republike Srpske. Taj tekst, kao i nacrt Zakona o sudovima BiH iz 2013. godine će dalje biti predmetom diskusije u kontekstu predstojećeg TAIEX seminara koji će se održati u Sarajevu 1. i 2. oktobra. U skladu sa zaključcima TAIEX seminara tekst nacrta zakona će se nakon toga uputiti u proceduru usvajanja;

Nadalje, da će se, u skladu sa tim, novom usaglašenom nacrtu Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine prilagoditi relevantne odredbe Zakona o tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine;

Da će se reforma Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i
Hercegovine zasnivati na sljedeća tri principa: a) Očuvanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (za cijelu Bosnu i Hercegovinu).

U okviru Visokog sudskog i tužilačkog vijeća formirati će se dva podvijećapodvijeće sudija i podvijeće tužitelja, koji će odvojeno, u skladu sa jasno definiranim nadležnostima, birati sudijete, odnosno birati/predlagati tužitelje.Definiranje kriterija za sastav Viskogo sudskog i tužilačkog vijeća pratit će
nužno ustavnu-pravnu strukturu Bosne i Hercegovine, osigurati razmjernu
zastupljenost predstavnika različitih instanci i dijelova sistema pravosuđa entiteta, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i institucija Bosne i Hercegovine

Protokol nalaže da se nakon provedene zakonodavne i institucionalne reforme pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine, izmjeni i dopuni Državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, i to prevashodno, u smislu jadnog utvrđivanja novih rokova potrebnih za njeno provođenje, jačajući ulogu Nadzornog tijela za praćenje njene realizacije kao i u smislu procjenjivanja rezultata koji će biti zasnovani na preciznim i objektivnim kriterijima.

Sastanku u Briselu prisustvovali su ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović održan je danas u Briselu.

Sastankom je predsjedavao evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i Jean Eric Pacquet, direktor DG NEAR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: