Grad Sarajevo ga neće kupiti
0

Sudbina kultnog Radija 202 i dalje je neizvjesna

Piše: Amer Jahić
Nakon što je uprava Grada Sarajeva odustala od kupovine posrnulog sarajevskog kanala NTV 99, postala je neizvjesna i sudbina Radija 202, koji je u istom aranžmanu trebao biti dio jedinstvene gradske radio-televizije. Danas niko sa sigurnošću ne može tvrditi šta će se desiti sa ovim nekadašnjim simbolom sarajevske urbane scene i da li će njegov signal ipak biti ugašen.

Arnel Šarić novinar ovog radija, kaže da nije poznato na koji će način u budućnosti funkcionisati Radio 202.

"Trenutno niko ne zna šta će se desiti sa Radijom 202", kaže on.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen ranije je izjavio da će "Gradska radio-televizija Sarajevo" imati gradsku televiziju, sastavljenu od sadašnjeg Studija 99 i gradskog Radija 202.

Međutim, prije nekoliko dana Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je Odluku kojom se van snage stavlja odluka o preuzimanju 100-postotnog udjela u osnovnom kapitalu, objektu i opremi Privrednog društva PEP d.o.o. Sarajevo.

Kanal NRTV 99, kako su rekli iz Gradske uprave, preuzet će globalna TV mreža Al Jazeera.

"Gradska uprava se povlači iz procesa kupovine kanala NRTV 99 i Radija 202. To je trebalo da bude zajednički paket aranžman", kaže Emir Suljagić, savjetnik za medije u Gradskoj upravi.

Podsjetimo, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, prema čijem članu 9 entitetski radio-televizijski emiteri mogu imati po jedan televizijski i jedan radijski kanal, kada je i Radio 202 postao višak.

"Mi ćemo raditi dok nas ne isključe", kazao je na kraju novinar Radija 202 Arnel Šarić.