Sarajevo-x.com saznaje
0

Al Jazeera ipak otvara svoj centar u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Uprkos brojnim sumnjama u samu najavu da će globalna TV mreža Al Jazeera kupiti lokalnu sarajevsku NRTV 99 kako bi je pretvorila u svoj regionalni televizijski centar, Sarajevo-x.com saznaje da će ovakav plan biti realiziran. Iz izvora tek održanog "Sarajevo business foruma", potvrđeno je da je direktor Al Jazeere Vedah Hanfar trebao doći u Sarajevo ali je zbog bolesti odgodio putovanje.

Naime, Hanfar se nakon boravka u Americi razbolio te je morao odgoditi prisustvo "Sarajevo business forumu", tokom kojeg je trebao finalizirati dogovore i potpisati ugovor u preuzimanju NRTV 99, te ozvaničiti aktivnosti na pokretanju Al Jazeerinog regionalnog centra u Sarajevu.

Ovo je za Sarajevo-x.com potvrdio i Samir Hasan, dopisnik Al Jazeere iz Sarajeva, navodeći da ova mreža planira svoju regionalnu ekspanziju širom svijeta na lokalnim jezicima, i da takav plan postoji i za zemlje bivše Jugoslavije.

Hasan nije mogao otkriti ime osobe koja je pregovarala sa gradskom upravom Sarajeva oko preuzimanja sarajevske televizije, s obzirom da se radi o stranom državljaninu koji je samo za tu priliku boravio u glavnom gradu BiH. On također nije znao niti više detalja o konkretnim planovima oko širenja Al Jazeere u regionu.

No, ovim potvrdama otklonjene su sve sumnje da će jedna od najmoćnijih televizijskih mreža današnjice ipak kupiti sarajevsku NRTV 99 i krenuti u regionalnu ekspanziju.

Podsjetimo da je 30. marta Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo Odluku kojom se van snage stavlja odluka o preuzimanju 100 posto udjela u osnovnom kapitalu objektu i opremi Privrednog društva PEP d.o.o. Sarajevo.

"Do sada je Grad Sarajevo izdvojio 318.384 KM za ovu televiziju, a što će Televizija Al Jazeera isplatiti Gradu. Naime, televizija Al Jazeera u Sarajevu će formirati regionalno predstavništvo, što će otvoriti nova radna mjesta, tako da će Grad Sarajevo više dobiti nego izgubiti stavljanjem van snage ove odluke", izjavio je tada gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.