Čeka se izručenje
0

Sud u Izraelu produžio pritvor Cvetkoviću

Sarajevo-x.com
Aleksandar Cvetković glumio vozača
Aleksandar Cvetković glumio vozača
Sud u Jerusalemu danas je produžio pritvor Aleksandru Cvetkoviću, osumnjičenom za učešće u genocidu u Srebrenici, sve do odluke o izručenju našoj zemlji.

Cvetković, koji je uhapšen na zahtjev bh. vlasti, osumnjičen je za sudjelovanje u ubistvu 1.000-1.200 Bošnjaka na farmi Branjevo, u blizini Zvornika. Taj masakr je bio jedan u nizu počinjenih u julu 1995. kad su Srbi za nekoliko dana pobili hiljade Bošnjaka u Srebrenici.

Uhapšeni Cvetković bio je pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, u kojem su bile kombinovane snage bosanskih Srba i Srbijanaca. On je već jednom bio ispitivan od istražitelja Haškog tribunala, ali je tad negirao učešće u ubistvima, navodeći da je bio vozač, piše izraelski dnevnik Haaretz.

Uzeo mitraljez M-84 da ubrza egzekucije

Međutim, naša pravosudna tijela su u zahtjevu za njegovo hapšenje navela kako je Cvetković bio među osam vojnika iz spomenutog odreda koji su bili direktni izvršioci ubistava zarobljenika 16. jula 1995. Čak se navodi kako je Cvetković u jednom trenutku uzeo mitraljez M-84, kako bi ubrzao egzekucije.

Cvetković je rođen 1968. godine u Bosni i Hercegovini, a 2006. je emigrirao u Izrael sa svojom suprugom Jevrejkom, te je dobio izraelsko državljanstvo. Ipak, u vrijeme kad su počinjeni zločini za koje se sumnjiči, on nije bio državljanin Izraela, već BiH. Postupak izručenja nije utvrđivanje ni krivice ni nevinosti, zbog čega nisu potrebni svjedoci. Sud će se u ovom slučaju voditi dokazima Tužilaštva BiH, te će u slučaju postojanja osnova sumnje da je Cvetković počinio zločine, a ne bude pravnih prepreka, donijeti odluku o njegovom izručenju BiH. List Haaretz, međutim, navodi kako bi postupak izručenja mogao potrajati godinama, navodeći primjer braće Abergil (mafijaška porodica) koji su nakon gotovo tri godine izručeni SAD-u.

Dokumentacija poslana u Izrael prije nekoliko mjeseci

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, koje je i tražilo Cvetkovićevo izručenje našoj zemlji, u razgovoru za Sarajevo-x.com napominje da su izručenja inače procesi koji obično potraju nekoliko mjeseci, ovisno, opet, o kojoj je zemlji riječ. On je još jednom ponovio zahvalnost Tužilaštva BiH izraelskim vlastima, te je naveo kako očekuju da Cvetković što prije bude izručen BiH, da bi mogli podići optužnicu i započeti proces protiv njega.

"Mi smo izraelskim vlastima još prije nekoliko mjeseci poslali svu prateću dokumentaciju za Cvetkovića, pri čemu smo naveli i koje su to zaprijećene kazne u našoj zemlji u ovakvim slučajevima. Oni će se sad pri odluci o izručenju rukovoditi dokazima koje smo im poslali", rekao je Grubešić.

Podsjetio je kako je dosad zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici iz inostranstva izručeno osam osoba, pet iz SAD-a, među kojima je najpoznatiji Marko Boškić, dvije osobe iz Srbije, te Franc Kos iz Hrvatske.