Nije okončan postupak
0

Sud u Haagu izrazio žaljenje zbog smrti generala Delića

FENA
General Rasim Delić u vojnoj odori
General Rasim Delić u vojnoj odori
Rasim Delić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, umro je 16. aprila 2010. godine u svom domu u Visokom.

Delić nije dočekao izricanje konačne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) jer je proces protiv njega u žalbenoj fazi.

Nerma Jelačić, glasnogovornica ICTY-a, izjavila je za BIRN da Sud izražava žaljenje što je optuženik Rasim Delić umro te da će odluka o budućnosti postupka biti objavljena što je prije moguće.

U septembru 2008. Delić je u Haagu proglašen krivim za okrutno postupanje i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Prema prvostepenoj presudi, Delić nije preduzeo “nužne i razumne mjere da spriječi ili kazni zločine koje su počinili njegovi potčinjeni”, pripadnici odreda “El Mudžahid”, u Livadama i logoru Kamenica u blizini Zavidovića (srednja Bosna), u julu i augustu 1995. godine.

Prvostepenom presudom osuđen je na tri godine zatvora.

U januaru 2010. odbrana Rasima Delića i Tužilaštvo u Haagu iznijeli su žalbe na prvostepenu presudu. Delićeva odbrana tražila je da se osuđujuća presuda zamijeni oslobađajućom, dok se Tužilaštvo, s druge strane, žalilo na visinu kazne, tražeći da Delić bude osuđen na sedam godina zatvora.

Do danas Žalbeno vijeće ICTY-a nije objavilo datum donošenja konačne presude.

Delić je rođen 4. februara 1949. godine. Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je komandant Armije Republike BiH. Penzionisan je 2000. godine kao komandant Zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi BIRN.