{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo general Armije RBiH Rasim Delić

S
16.4.2010. u 08:53
0
40
Preminuo general Armije RBiH Rasim Delić
0
Preminuo general Armije RBiH Rasim Delić
Rasim Delić general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH umro je jutros u 6.30 sati u svom domu u Visokom.
Rasim Delić je rođen 4. februar 1949. godine. Vojnu akademiju je počeo 1967., a završio 1971., a 1989. dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA napušta 13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja agresijebio je komandant Armije RBiH. Poslje agresije na BiH Delić je bio komadant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. U penziju je otišao u septembru 2000.

Osuđen je na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za "okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine.

Vrijeme, mjesto i način sahrane još uvijek nisu poznati, jer se čeka ishod konsultacija sina preminulog generala Admira sa vojnim vrhom. Presuda u Haškom tribunalu još uvijek nije gotova i u toku je žalbeni postupak.

Brojni suborci i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputuli su izraze sućuti porodici preminulog generala Armije RBiH Rasima Delića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: