Šehidsko mezarje Kovači
0

Hiljade suboraca i građana ispratilo generala Rasima Delića

Sarajevo-x.com
Dženaza generala Rasima Delića (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Nekoliko hiljada suboraca i građana BiH koji su iz svih krajeva BiH došli na šehidsko mezarje Kovači ispratilo je preminulog penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Rasima Delića.

Nakon komemoracije i održavanja posljednje počasti u Domu oružanih snaga u Sarajevu, tabut sa tijelom generala Delića prevezen je Obalom Kulina bana, pored Vijećnice do šehidskog mezarja Kovači, gdje je ukopan uz najveće vojne počasti. Dženazu je predvodio reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić.

Dženazi je, pored velikog broja zvaničnika, prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

U Domu Oružanih snaga BiH od 9 do 19 sati otvorena je i Knjiga žalosti.

General Armije RBiH, drugi ratni načelnik Generalštaba Armije Republike BiH Rasim Delić umro je 16. aprila u svom domu u Visokom u 61. godini života.

Delić je rođen 4. februara 1949. godine u Čeliću. Vojnu akademiju je upisao 1967. a završio 1971. godine. JNA je napustio 13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja agresije komadant je Armije RBiH. Poslije agresije na BiH Delić je bio komadant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH. U penziju je otišao u septembru 2000.

U Haagu je osuđen na tri godine zatvora zbog "okrutnog postupanja kao prekršaja pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine. U vrijeme Delićeve smrti u toku je bio žalbeni postupak.