{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud presudio u korist Hypo Banke u vezi s kreditima u "švicarcima"

F
25.7.2014. u 13:25
4
6
Sud presudio u korist Hypo Banke u vezi s kreditima u "švicarcima"
4
Sud presudio u korist Hypo Banke u vezi s kreditima u "švicarcima"
Danas je donesene prva pravosnažna presuda po tužbi korisnika kredita vezanog valutnom klauzulom za švicarski franak prema kojoj je Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. postupila pravilno i u skladu sa zakonom prilikom ugovaranja te vrste kredita.
Kako je saopšteno iz Hypo banke, drugostepeni sud je kao neosnovanu odbio žalbu pravne osobe koja je tužila Banku i potvrdio prvostepenu presudu izrečenu u januaru prošle godine.

U obrazloženju presude drugostepeni sud je, pozivajući se na iznesene dokaze i zakonske propise, naveo kako je ugovaranje valutne klauzule u švicarskim francima u potpunosti u skladu sa zakonima te da nema osnova na pozivanje na ništavost pojedinih ugovornih odredbi.

U dijelu tužbe koji se odnosio na promjenu visine kamatnih stopa, sud je naveo da je Banka ispravno primjenjivala odredbe ugovora po ovome pitanju i da je takvo postupanje također bilo u skladu sa zakonom.

Sud je nadalje naložio tužitelju da Banci isplati troškove parničnog postupka.

Pravosnažna presuda je potvrda stajališta banke da su krediti vezani valutnom klauzulom u skladu sa zakonom i da je banka postupala savjesno i u skladu sa pozitivnim propisima, navodi se u saopštenju.

S druge strane, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. razumije probleme sa kojima se korisnici kredita s valutnom klauzulom u CHF-ovima suočavaju u njihovoj otplati. Banka je i dalje, i to u kontinuitetu, na raspolaganju svojim klijentima koji žele riješiti problem i poteškoće u otplati ovih kredita.

Klijenti mogu podnijeti zahtjev za realizaciju olakšica u otplati, a nadležno tijelo Banke će za svaki pojedinačni predmet izvršiti analizu i dati prijedlog olakšica koje podrazumijevaju: smanjenje kamatne stope, konverziju u kredit s valutnom klauzulom u eurima i otpis jedne ili više rata odmah ili po otplati kredita, stoji na kraju saopštenja za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: