{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud presudio u korist Hypo Banke u vezi s kreditima u "švicarcima"

F
25.7.2014. u 13:25
4
6
Sud presudio u korist Hypo Banke u vezi s kreditima u "švicarcima"
4
Sud presudio u korist Hypo Banke u vezi s kreditima u "švicarcima"
Danas je donesene prva pravosnažna presuda po tužbi korisnika kredita vezanog valutnom klauzulom za švicarski franak prema kojoj je Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. postupila pravilno i u skladu sa zakonom prilikom ugovaranja te vrste kredita.
Kako je saopšteno iz Hypo banke, drugostepeni sud je kao neosnovanu odbio žalbu pravne osobe koja je tužila Banku i potvrdio prvostepenu presudu izrečenu u januaru prošle godine.

U obrazloženju presude drugostepeni sud je, pozivajući se na iznesene dokaze i zakonske propise, naveo kako je ugovaranje valutne klauzule u švicarskim francima u potpunosti u skladu sa zakonima te da nema osnova na pozivanje na ništavost pojedinih ugovornih odredbi.

U dijelu tužbe koji se odnosio na promjenu visine kamatnih stopa, sud je naveo da je Banka ispravno primjenjivala odredbe ugovora po ovome pitanju i da je takvo postupanje također bilo u skladu sa zakonom.

Sud je nadalje naložio tužitelju da Banci isplati troškove parničnog postupka.

Pravosnažna presuda je potvrda stajališta banke da su krediti vezani valutnom klauzulom u skladu sa zakonom i da je banka postupala savjesno i u skladu sa pozitivnim propisima, navodi se u saopštenju.

S druge strane, Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. razumije probleme sa kojima se korisnici kredita s valutnom klauzulom u CHF-ovima suočavaju u njihovoj otplati. Banka je i dalje, i to u kontinuitetu, na raspolaganju svojim klijentima koji žele riješiti problem i poteškoće u otplati ovih kredita.

Klijenti mogu podnijeti zahtjev za realizaciju olakšica u otplati, a nadležno tijelo Banke će za svaki pojedinačni predmet izvršiti analizu i dati prijedlog olakšica koje podrazumijevaju: smanjenje kamatne stope, konverziju u kredit s valutnom klauzulom u eurima i otpis jedne ili više rata odmah ili po otplati kredita, stoji na kraju saopštenja za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: