BiH
0

Hypo banka: Duraković selektivan kada je u pitanju komentiranje sudskih presuda

Klix.ba
Nakon što je predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković izjavio da je prije dva-tri dana stigla nova presuda u korist članova tog udruženja, stiglo je saopštenje i Hypo Alpe-Adria-Banke.

Slijedom informacije koju je u medije poslao predsjednik Udruženja 'Švicarac' Kemal Duraković, obaviještavamo vas da je gospodin Duraković izuzetno selektivan kada je u pitanju javno komentiranje prvostepenih sudskih presuda u sporovima klijenata i banke vezanih za kredite sa valutnom klauzulom u CHFovima", navode iz Hypo Alpe-Adria-Banke.

Istovremeno sa prvostepenom presudom u korist klijenta o kojoj govori Duraković, a na koju ćemo kao banka uložiti žalbu, dodaju iz Banke, donesena je i prvostepena presuda u korist banke koja je u cijelosti odbila tužbeni zahtjev klijenta i obvezala ga na uplatu sudskih troškova.

Kako su obje presude prvostepene i kako ih je, slijedom toga, izlišno komentirati jer nisu obvezujuće i postupak se nastavlja, mi kao banka više nemamo šta dodati na ovu temu. Pored toga, ono što predsjednik Udruženja Švicarac nije rekao je da su u FBiH donesene dvije drugostepene presude u korist banke. U jednoj je poništena presuda donesena u korist klijenta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. U drugom predmetu, drugostepeni sud je potvrdio presudu u korist banke i klijent se na ovakvu presudu žalio vVrhovnom sudu, navode u saopštenju.

Pored toga, navode, u svome saopćenju Duraković opet ponavlja iste floskule i iznosi upitne informacije i osobne stavove i kalkulacije izvedene iz neistina te time dio javnosti dovodi u zabludu.

Hypo Alpe-Adria-Bank jeste i uvijek će baratati samo činjenicama i nećemo se baviti ovakvim trivijalnostima. Ujedno ponavljamo naš stav vezano za kredite sa valutnom klauzulom u CHFovima. Ovi krediti jesu problem i teret - za klijente radi uvećanih mjesečnih rata zbog rasta kursa CHFa, a za banku jer neuredni klijenti koji kasne sa otplatom za sobom vuku rezervacije za takve kredite. Po pitanju njihove legalnosti, uvjereni smo da su oni u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i to, nizom materijala i dokazujemo na sudovima u sudskim procesima. Također je činjenica da klijentova obaveza da vraća uzeti kredit ne prestaje podizanjem tužbe, stoji u saopštenju.

Kako razumijemo probleme klijenata, banka je intenzivno i smijemo reći više od bilo koje banke u regiji, radila na rješenjima za svoje klijente. I dalje svim korisnicima kredita sa valutnom klauzulom u CHFovima nudimo olakšice u otplati kroz konverziju kredita, umanjenje kamatnih stopa te otpis jedne ili više rata odmah po odobrenju olakšice. I dalje ćemo nastaviti sa ovim aktivnostima, a klijenti koji zaista žele riješiti problem u otplati su prepoznali naše napore i već su korisnici olakšica, navode na kraju saopštenja iz Hypo Alpe-Adria-Banke.