{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud kaznio kontrolora GRAS-a koji je prijetio putnici

23.11.2013. u 15:26
79
38
Sud kaznio kontrolora GRAS-a koji je prijetio putnici
79
Sud kaznio kontrolora GRAS-a koji je prijetio putnici
Foto: Arhiv/Klix.ba
Slučaj uznemiravanja i prijetnji, koji se desio 29. jula 2013. godine na trolejbuskoj stanici na Dobrinji, kada je kontrolor GRAS-a verbalno napao putnicu, završio je na sudu, a u četvrtak je stigla i presuda.
Kontrolor je kažnjen sa 250 KM i zapisom o nasilnom ponašanju, koji će ostati u njegovom dosjeu, navode iz Hollaback organizacije koja se bori protiv uznemiravanja na javnim mjestima. Inače, putnica nad kojom je izvršeno ovo krivično djelo verbalnog nasilja, aktivistica je tog pokreta. Ona je kontrolora prijavila policiji, a komentarišući sudsku presudu kazala je da je to veliki korak u pogledu prava žena.

"Val nasilja koji se već duže vrijeme dešava u javnom saobraćaju mora prestati. Potrebno je reagovati i ne dopustiti da nasilje raste. Ja sam reagovala i moj slučaj ima pozitivan završetak", kazala je ova žena, ne želeći da njeno ime bude objavljeno. Ona je istakla da joj je kontrolor prijetio da će joj "slomiti vrat".

Međunarodna organizacija Hollaback (Reaguj!) na svojoj web-stranici donosi upute kako ispravno reagovati, bez ugrožavanja svoje sigurnosti i poziva sve koji dožive nasilje i uznemiravanje da podijele svoju priču s drugima kako bi se mapiralo nasilje i inicirale zakonske promjene. U Bosni i Hercegovini pokret Hollaback postoji od 15. aprila ove godine i radi na edukaciji lokalne zajednice o nasilju i uznemiravanju na javnim mjestima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: