BiH
0

Osuda napada na Bakiru Hasečić: Govor mržnje treba sankcionirati

FENA
Bakira Hasečić (Foto: Klix.ba)
Bakira Hasečić (Foto: Klix.ba)
Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje verbalni napad na Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja "Žena - žrtva rata", koji se dogodio jučer u Višegradu, saopćeno je iz te koalicije.

Njeni aktivisti pozivaju policiju i pravosuđe Republike Srpske (RS) da adekvatno reagiraju, procesuiraju i osude počionice ovog i sličnih napada te sankcioniraju svako krivično djelo zločina iz mržnje i izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, koji su definisani Krivičnim zakonom RS-a.

Nevladine organizacije, članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, smataraju da reakcija lokalne policije, koja je samo usmeno opomenula ženu što je verbalno napala Bakiru Hasečić, nije dovoljna.

"Hasečić je bila izložena vrijeđanju i zastrašivanju na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, s elementima zločina počinjenih iz mržnje, samo nekoliko dana nakon što su čelnici Opštine Višegrad odobrili rušenje kuće u Višegradu u kojoj je spaljeno 70 žrtava ratnog zločina", navedeno je u saopćenju Koalicije.

Potrebno je daljnje uključivanje policije i tužilaštva radi rasvjetljavanja ovog slučaja i preveniranja sličnih pojava ubuduće, navedeno je također.

"Podsjećamo da nekažnjavanje govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje, kao krivičnih djela koje u svojoj osnovi imaju podrivanje jednakosti i ravnopravnosti građana i marginaliziranje pojedinačnih društvenih grupa, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u BiH. Republika Srpska treba odlučno da primijeni postojeće pravne norme koje su sastavni dio krivičnog zakonodavstva radi adekvatne zaštite ljudskih prava svih građana", citat je iz saopćenja.