{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Kovačević

F
12.10.2014. u 08:48
0
2
Sud BiH: Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Kovačević
0
Sud BiH: Sutra početak glavnog pretresa u predmetu Kovačević
Foto: Arhiv/Klix.ba
Početak glavnog pretresa u predmetu Petar Kovačević pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, zakazan je za 13. oktobar u 9.00 sati.
Sud Bosne i Hercegovine je, 16. jula 2014., potvrdio optužnicu koja optuženog Petra Kovačevića tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je u periodu od maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad, Petar Kovačević, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio napada, učestvovao u progonu civilnog stanovništva općine Višegrad na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, i to zatvaranjem, ubistvima, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njen život ili tijelo na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje), navodi se u saopćenju Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: