{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Sutra izjašnjenje o krivnji u predmetu Gligor Begović

22.10.2014. u 11:00
0
0
Sud BiH: Sutra izjašnjenje o krivnji u predmetu Gligor Begović
0
Sud BiH: Sutra izjašnjenje o krivnji u predmetu Gligor Begović
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Gligor Begović, zakazano je za 23. oktobar 2014.godine, sa početkom u 10:00 sati, u sudnici 5, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Sud BiH potvrdio je 18. septembra 2014. godine optužnicu u predmetu Gligor Begović koja optuženog tereti za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, tokom oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije BiH, u zatočeničkom centru "Batković" na teritoriji općine Bijeljina, civili i ratni zarobljenici bošnjačke nacionalnosti držani u nehumanim uslovima, podvrgavani ubistvima, namjernom nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja.

Optuženi Gligor Begović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti građana od 12.08.1949 i člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: