BiH
2

Sud BiH: Gligor Begović negirao krivicu

Klix.ba
Gligor Begović, optužen za zločin počinjen 1992. godine nad civilima i ratnim zarobljenicima u zatočeničkom centru Batković na području Bijeljine, negirao je krivicu pred Sudom BiH.

"Časni sude, nisam kriv ni po jednoj tački optužnice koja mi se stavlja na teret", kazao je Begović.

Tužilaštvo BiH tereti Begovića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), zločin činio nad civilima i zarobljenicima koji su držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima.

U optužnici, koja se sastoji od 25 tačaka, navodi se, između ostalog, da su zatočenici bili izloženi atmosferi terora stvorenoj ubijanjem, zlostavljanjem i nehumanim životnim uslovima, bez dovoljno hrane, vode, ljekarske njege i bez odgovarajućih uslova za spavanje.

Prema optužnici koju je potvrdio Sud BiH, Begović je zatočenike izdvajao i prema njima izuzetno grubo postupao, zlostavljao ih i premlaćivao na izrazito ponižavajuće načine, te više puta primoravao na vršenje međusobno ponižavajućih spolnih radnji u prisustvu ostalih zatočenika, usljed kojih su nastupile trajne posljedice po njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

Begović je uhapšen u aprilu 2014. godine, a Sud BiH produžio mu je mjere koje mu zabranjuju napuštanje Rogatice te nalažu redovno javljanje policiji, javio je BIRN Justice Report.

Optužen je po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ).