BiH
15

Sud BiH pustio osumnjičene za ratne zločine, Tužilaštvo će uložiti žalbu

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za šest osoba osumnjičenih za ratne zločine koje su privedene u akciji SIPA-e 18. novembra Sud BiH nije odredio mjeru pritvora.

Nakon što je Tužilaštvo BiH informisano da je Sud BiH odbio prijedlog tužilaštva i za svih 6 osumnjičenih odredio mjere zabrane, postupajući tužilac uložit će žalbu i tražiti da se osumnjičenima odredi pritvor.

Određivanje pritvora se, između ostalog, traži zbog aktuelnog traganja za posmrtnim ostacima žrtava, zbog činjenice da neki osumnjičeni imaju državljanstvo Srbije, zbog njihovog visokog nivoa odgovornosti i zbog činjenice da je jedan osumnjičeni u bjekstvu.

Podsjećamo, slobode su lišeni:

Slobodan Župljanin zvani Bebac, rođen 17.11.1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor Varoš,

Boško Peulić, rođen 14.01.1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor,

Aleksandar Petrović zvani Saša, rođen 28.12.1970. godine u Kotor Varoši,

Manojlo Tepić zvani Mane, rođen 16.05.1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš,

Janko Trivić, rođen 04.06.1949. godine u selu Jošavka, Čelinac,

Nedeljko Đekanović, rođen 15.11.1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš.

Ovi osumnjičeni su pod istragom zbog počinjenih ratnih zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši, tokom 1992. godine, ali i u kasnijem periodu, navode iz Tužilaštva.

Oni se terete da su u svojstvu visokih dužnosnika vojske (zapovjednici brigada i bataljona) počinili progon oko 5000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor Varoši, u okviru kojeg je počinjeno ubistvo najmanje 300 osoba, te mučenja, zlostavljanja, silovanja, nezakonita zatočenja, pljačkanja i drugi oblici zločina.