Predložen pritvor za petoricu uhapšenih u Bosanskom Novom

S
SRNA
11.12.2015. u 17:26
20
59
Predložen pritvor za petoricu uhapšenih u Bosanskom Novom
20
Predložen pritvor za petoricu uhapšenih u Bosanskom Novom
Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora za pet osoba koji se sumnjiče za ratni zločin na području Bosanskog Novog.
Pritvor je predložen za Ljubana Babića (53), Ranka Balabana (56), Rajka Karlicu (47), Mirka Odžića (55) i Milenka Brčina (52) zbog optužbi za ratni zločin.

U Tužilaštvu je potvrđeno da je pritvor petorici osumnjičenih predložen zbog opasnosti od njihovog uticaja na svjedoke i saučesnike, te mogućnosti prikrivanja dokaza.

Kao razlog za određivanje pritvora Tužilaštvo je navelo da bi puštanje na slobodu ovih lica izazvalo uznemirenje javnosti.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), jučer su po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bosanskog Novog proveli opsežnu akciju u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, tokom koje su uhapsili ovu petoricu.

U toku akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kao i zgrade Policijske stanice, opštine i sjedišta komunalnog preduzeća, radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza, kao i radi otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Vlada Republike Srpske odlučila je da zbog navodnog protivustavnog djelovanja SIPA-e bude prekinuta saradnja sa ovom agencijom, te Sudom i Tužilaštvom BiH, što je podržala i Narodna skupština.


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: