BiH
4

Sud BiH: Potvrđena prvostepena presuda Aleksandru Cvetkoviću

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je 4. maja otpremilo drugostepenu presudu od 3. marta u predmetu Aleksandar Cvetković kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda od 2. jula 2015.godine.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 2. jula 2015. godine optuženi Aleksandar Cvetković oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo genocid.

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu kao osnovanu, pobijanu presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Branioci optuženog Aleksandra Cvetkovića su dostavili odgovore na žalbu s prijedlogom da se žalba u cjelosti odbije kao neosnovana i prvostepena presuda potvrdi.

Apelaciono vijeće je 3. marta održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i branioci optuženog ostali u cjelosti kod navoda iz pismeno podnesenih žalbenih prigovora odnosno odgovora na žalbu.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.