BiH
3

Preinačena prvostepena presuda Vasi Ljubibratiću, nova kazna 15 godina zatvora

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvostepena presuda u predmetu Vaso Ljubibratić je preinačena i optuženom je izrečena kazna od 15 godina zatvora, saopćeno je danas iz Suda Bosne i Hercegovine.

Sudsko vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je 5. aprila 2016. godine otpremilo drugostepenu presudu od 10. marta u predmetu Vaso Ljubibratić, kojom je odbijena kao neosnovana žalba branilaca optuženog, a žalba Tužilaštva uvažena te presuda Suda BiH od 16. juna 2015. godine preinačena u dijelu odluke o kazni, tako što je optuženi Vaso Ljubibratić za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom razbojništvo, za koje je oglašen krivim, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. U ostalom dijelu prvostepena presuda je ostala neizmijenjena.

Presudom tog suda od 16. juna 2015. godine, Ljubibratić je oglašen krivim da je radnjama izreke pobijane presude, počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom razbojništvo i osuđen na kaznu zatvora od 13 godina.

Istom presudom je optuženi obavezan da plati oštećenoj Privrednoj banci Sarajevo d.d. 2.196.882,27 eura u protivvrijednosti u konvertibilnim markama prema srednjem kursu Centralne banke BiH (CBBH) važećem na dan uplate, a na ime naknade štete nastale izvršenjem krivičnog djela, dok je s ostalim dijelom imovinsko-pravnog zahtjeva, oštećena strana upućena na parnicu.

Optuženi je obavezan da plati oštećenoj strani, Javnom preduzeću "BH Pošta“, 668.282,44 KM kao naknadu štete počinjene krivičnim djelom a s ostalim dijelom imovinsko-pravnog zahtjeva, oštećena strana je upućena na parnicu.

Istom presudom je optuženi oslobođen optužbe da je radnjama precizirane u optužnici počinio krivično djelo organiziranog kriminala.

Protiv prvostepene presude žalbu je uložilo Tužilaštvo BiH predlažući da vijeće Apelacionog odjeljenja preinači presudu te optuženom izrekne dužu kaznu zatvora.

Branioci optuženog su prvostepenu presudu pobijali u osuđujućem dijelu, navodeći da to čine zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o krivično-pravnoj sankciji, troškovima krivičnog postupka i odluke o imovinsko-pravnom zahtjevu. Branioci su predlagali da Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodi Ljubibratića optužbe, odnosno da prvostepenu presudu ukine i održi glavni pretres.

Apelaciono vijeće je 10. marta održalo javnu sjednicu na kojoj su Tužilaštvo BiH i odbrana ostali u cjelosti kod navoda iz podnesenih žalbi.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.