Nakon ročišta
36

Sud BiH odbio prijedlog: Mehmedagić može obavljati dužnost direktora OSA-e

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić te uposlenik te agencije Muhamed Pekić mogu nastaviti obavljati svoje dužnosti.
Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti - Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti i zabrana kontakta s uposlenicima OSA-e BiH.

Advokatica Senka Nožica, koja zastupa Mehmedagića, izjavila je za Klix.ba da nije dobila zvanično rješenje, ali da je u medijima vidjela da je tužilac Oleg Čavka istakao da, shodno odluci Suda, optuženi mogu nastaviti obavljati dužnosti.

Naime, Čavka je za Srnu potvrdio da je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva BiH.

Prošle sedmice Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv direktora Osmana Mehmedagića i službenika te agencije Muhameda Pekića u vezi sa slučajem izuzimanja snimka u poslovnici JP Pošta u naselju Alipašino Polje.

Tužioci sumnjaju da je snimak izuzet protuzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima.