BiH
0

Sud BiH: Momir Pelemiš oslobođen optužbi za genocid

Anadolija
Momir Pelemiš na slobodi (Foto: Anadolija)
Momir Pelemiš na slobodi (Foto: Anadolija)
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je danas Momira Pelemiša optužbi za učestvovanje u genocidu u Srebrenici.

Apelaciono vijeće je konstatiralo da nije dokazana krivica Pelemiša u istrjebljivanju Bošnjaka, odnosno u genocidu u Srebrenici.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ranije je uvažilo prijedlog odbrane i ukinulo prvostepenu presudu iz 2011. godine kojom je Pelemiš bio osuđen na ukupno 16 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu, te donijelo odluku da se postupak obnovi.

Pelemiš nije želio davati izjave za medije.

Njegov advokat Miloš Perić rekao je da su se on i njegov branjenik pet godina borili za pravdu. Istakao je kako je Pelemišu bila nanesena velika nebpravda.

Čestitao je Apelacionom vijeću što je časno obavilo svoj posao i dodao da ovakve odluke održavaju vjeru u Sud BiH.

Pelemiš, nekadašnji zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je bio za pomaganje u pogubljenju više od hiljadu zarobljenih Srebreničana u mjestu Pilica i farmi Branjevo sredinom jula 1995. godine.

Na suđenju iz februara ove godine, kao novi dokaz Tužilaštvo BiH je predložilo saslušanje Slavka Perića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbjednost Prvog bataljona, kojem se sudilo zajedno sa Pelemišom.

Perić je pravomoćnom presudom osuđen na 11 godina zatvora, osam godina manje u odnosu na kaznu iz prvostepene presude.

Perić i Pelemiš su prvobitno bili proglašeni krivima da su pomogli u ubijanju najmanje 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Pilice (općina Zvornik).