{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebreničke majke u šoku: Zbog ovakvih presuda ponovo će biti rata

A
13.6.2013. u 15:21
3
140
Srebreničke majke u šoku: Zbog ovakvih presuda ponovo će biti rata
3
Srebreničke majke u šoku: Zbog ovakvih presuda ponovo će biti rata
Foto: Anadolija
Današnja odluka Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojom je odgovornosti za genocid potpuno oslobođen zamjenik komandanta Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Momir Pelemiš, šokirala je srebreničke majke.
Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", koja je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina, dva brata i muža, kazala je novinaru agencije Anadolija (AA) da je svaki komentar na ovakvu odluku potpuno suvišan.

"Nakon nedavnog oslobađanja šefova 'Škorpiona' u Haškom tribunalu i brojnih drugih sramnih presuda, ovo je konačan dokaz da je jedan narod trebao biti etnički očišćen, uništen. Sud od kojeg smo očekivali pravdu, evo, stavio se na stranu izvršioca genocida. Neka i sudijama sudi dragi Bog. Mi majke se uzdamo u Božji sud, jer pravde na zemlji nema. Kako odmjeriti kaznu samo za jedan ljudski život, a ne više od 8.000 naših muškaraca i djece koliko je ubijeno u Srebrenici", priča Mehmedović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" ističe kako oslobađajuća presuda Pelemišu ne iznenađuje.

"Ovo je postao politički sud. To nije sud pravde. Da li ove sudije mogu mirno spavati kad mi majke kopamo po jednu kost naše djece? Pelemiš se na TV hvalio da je veliki junak. Postoje dokazi o tome kako je Pelemiš govorio da ima deset kila zlata što ih je oteo od muslimanskih žena. U presudama Haškog tribunala taj je čovjek izrijekom spominjan kao zločinac", govori kroz suze Subašić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila sina i muža, te 24 člana porodice, te dodaje:

"Neka ih bude sram. Neka zatvaraju taj sud. Takvim odlukama sud neće doprinijeti pomirenju. Neka znaju, zbog ovakvih odluka ponovo se može očekivati rat ovdje. Ovo je strašno! Sigurno noćima neću spavati zbog ovog užasa. Kako ih nije Boga strah? Imaju li te sudije i tužioci djecu".

Mehmedović veli da se nakon ovakve presude Pelemišu boji za budućnost BiH, ali i mladih na kojima svijet ostaje.

"Šta znači puštanje ovakvog zločinca na slobodu? Kakvu budućnost da očekuju oni koji imaju djecu? Mi nemamo šta očekivati, mi smo sve što smo imali izgubili, ali šta u BiH očekivati kada zločince i genocid nagrađuju? Ratovi su, očito, projekti, a mi smo samo najobičnija šteta. Možete misliti kako smo poniženi, podcijenjeni, omalovaženi ovakvim presudama. Sipaju nam sol na žive rane. Neka im Bog plati za ovu nepravdu", rekla je Mehmedović.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nisu htjeli komentirati oslobađanje Pelemiša, istakavši da je presuda Apelacionog vijeća konačna i da ne postoji mogućnost žalbe na nju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: