BiH
0

Željku Ivanoviću 24 godine zatvora za genocid u Srebrenici

Anadolija
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine povećalo je danas kaznu bosanskom Srbinu, pripadniku Drugog odreda specijalne policije Republike Srpske (RS) u Šekovićima Željku Ivanoviću sa 13 na ukupno 24 godine zatvora zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine

Utvrđeno je da je učestvovao u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca koji su se predavali iz šume, te sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

Naime, Apelaciono vijeće je utvrdilo da je Ivanović, dok su zarobljenici ubijani, bio sa stražnje strane hangara kako bi onemogućio bijeg kroz prozore.

Redžib Begić, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH konstatirao je da je Ivanović bio u grupi četiri nekadašnja pripadnika Drugog odreda specijalne policije iz Šekovića, uključujući Petra Mitrovića, koji su se nalazili iza hangara kako bi onemogućili da zarobljenici pobjegnu.

Ovo je konačna presuda i Ivanović nema pravo žalbe.

Presuda je donesena četiri dana nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine zbog nedostatka dokaza oslobodilo Momira Pelemiša optužbi za učestvovanje u genocidu u Srebrenici nakon što je prethodno bio osuđen na 16 godina zatvora. Apelaciono vijeće je konstatiralo da nije dokazana krivica Pelemiša u istrjebljivanju Bošnjaka, odnosno u genocidu u Srebrenici.

Oslobađajuća presuda izazvala je ogorčenje majki Srebrenice.