Stav Tužilaštva BiH
0

Sud BiH je tražio da se odbjegli Savić brani sa slobode

Sarajevo-x.com
Momir Savić
Momir Savić
Povodom različitih informacija u medijima i izjava pravosudnih dužnosnika o bijegu osuđenika Momira Savića, osuđenog na kaznu zatvora od 17 godina zbog zločina protiv čovječnosti, iz Tužilaštva BiH medijima su poslali saopštenjem kojim javnost žele upoznati sa nekoliko činjenica o ovom slučaju.

Tužilaštvo BiH je odmah nakon lišenja slobode, u predmetu KT RZ 205/06 protiv osumnjičenog Savić Momira, koji je od strane Državne agencije za istrage i zaštitu lišen slobode 14.12.2007. godine, zatražilo određivanje pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stavak 1. tačka a), b) i d) ZKP BiH (navedeni razlozi su: opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke i saučesnike i uznemirenje javnosti), navedeno je iz ove pravosudne institucije.

Sud BiH je nakon toga osumnjičenom odredio pritvor, ali samo iz razloga opisanih u tački b) – utjecaj na svjedoke i saučesnike.

Dana 17.12.2008. godine, na glavnom pretresu, tužilac je zatražio da se mjera pritvora održi na snazi, zbog postojanja opasnosti od daljeg utjecaja na svjedoke i saučinitelje, dajući i pravnu argumentaciju, s obzirom da postoji opasnost od daljeg utjecaja na svjedoke odbrane, te činjenice da se optuženi tereti kao komandir jedinice na području Višegrada u kojoj je sudjelovalo više ljudi, te da zbog toga postoji mogućnost utjecaja na njih kao mogućih saučinitelja u ratnom zločinu. Međutim, Sud BiH je na prijedlog odbrane, ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane prema optuženom, navode dalje iz Tužilaštva BiH.

Prilikom iznošenja završnih riječi, dana 09.06.2009. godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora po tačkama a) i d) (opasnost od bjekstva i uznemirenje javnosti ako bi optuženi boravio na slobodi) dajući detaljnu pravnu argumentaciju, što je Sud BiH odbio svojim rješenjem, uz konstataciju da eventualna žalba na rješenje ne odlaže izvršenje rješenja.

"Istina, Tužilaštvo se nije žalilo na ovu odluku, budući da žalba ne bi odgodila izvršenje rješenja, a i činjenice da je Sud BiH u više navrata odbio prijedloge i argumentacije Tužilaštva BiH za određivanje pritvora", navedeno je u saopštenju u kojem se dalje dodaje: "Također, želimo informisati javnost da je Tužlaštvo BiH dana 19.05.2010. godine dobilo riješenje kojim se određuje pritvor Savić Momiru, ali do danas još nije zvanično obaviješteno o bijegu osuđenog Savić Momira."

Iz Tužilaštva podsjećaju da postoji mogućnost da sud "ex officio" (po službenoj dužnosti) odredi ili produži mjeru pritvora, kao što se to desilo u predmetu protiv Mirka Todorovića i dr., kada je nakon izricanja presude, pritvor određen na inicijativu Suda BiH, zbog opasnosti od uznemirenja javnosti i ugrožavanja sigurnosti građana i imovine.

Tužilaštvo BiH, naročito u predmetima ratnih zločina, u pravilu insistira na određivanju pritvora osumnjičenim i optuženim osobama za ratne zločine i teška krešenja međunarodnog humanitarnog prava, s obzirom na postojanje realne opasnosti od bijega osumnjičenih i optuženih osoba, kao i drugih razloga propisanih odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH.

Slučaj bijega Momira Savića nije prvi slučaj bjekstva osoba optuženih za ratne zločine koje se brane sa slobode i u Tužilaštvu ovakve pojave smatraju izuzetno štetnim, budući da se na ovaj način poništava i čini uzaludnim višemjesečni rad Tužilaštva BiH i Suda BiH na procesuiranju i kažnjavanju ratnih zločina u BiH, stoji na kraju saopštenja za javnost.