{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Dražensko Volaš i "Sistem Eurionvest" krivi za poreznu utaju

F
22.10.2014. u 15:40
0
0
Sud BiH: Dražensko Volaš i "Sistem Eurionvest" krivi za poreznu utaju
0
Sud BiH: Dražensko Volaš i "Sistem Eurionvest" krivi za poreznu utaju
Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje u predmetu Draženko Volaš i drugi, prvostepeno Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je u utorak presudu kojom su optuženi Draženko Volaš i pravno lice "Sistem Euroinvest" oglašeni krivim za produženo krivično djelo porezna utaja.
S tim u vezi, Sud im je izrekao - optuženom Draženku Volašu uslovnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo, a optuženom pravnom licu "Sistem Euroinvest" d.o.o Banja Luka novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM, koju je pravno lice dužno platiti u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti ove presude.

Optuženi Draženko Volaš kao direktor i odgovorno lice u pravnom licu "Sistem Euroinvest" d.o.o. Banja Luka i "Sistem Euroinvest" d.o.o. Banja Luka, kao pravno lice, su oglašeni krivim što su u namjeri izbjegavanja plaćanja PDV-a od 01.01.2010. do 31.12.2010. godine i od 01.01.2011. do 31.12.2011.godine, postupili suprotno odredbama člana 38. Zakona o PDV-u i oštetili budžet Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od 68.920 KM.

Na osnovu člana 110. KZ BiH od optuženog Draženka Volaša oduzeta je protivpravno pribavljena imovinska korist u iznosu od 34.460 KM, koju je optuženi dužan platiti u roku od dvije godine.

Na osnovu člana 110. KZ BiH od optuženog pravnog lica „Sistem Euroinvest“ d.o.o. Banja Luka oduzeta je protivpravno pribavljena imovinska korist u iznosu od 34.460 KM, koju je optuženi dužan platitit u roku od dvije godine.

Na osnovu člana 188. stav 4. ZKP BiH optuženi Draženko Volaš i pravno lice "Sistem Euroinvest" su oslobođeni naknade troškova krivičnog postupka koji padaju na teret budžetskih sredstava, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: