BiH
2

Sud BiH donio odluku o ponovnom razmatranju žalbe "Koalicije za Srpsku"

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Apelaciono odjeljenje Suda BiH je danas donijelo odluku kojom CIK-u vraća na ponovno odlučivanje žalbu SNSD-a i Koalicije za Srpsku, navode iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

"Ova odluka na bilo kakav način se ne bavi suštinom, odnosno rezultatom izbora u Srebrenici, nego isključivo pravnim osnovom za žalbu. Naime, CIK je u svojoj odluci kojom se zahtjevi SNSD-a i Koalicije za Srpsku odbijaju naveo da je žalba nedopuštena, iako je u obrazloženju trebalo da stoji da je neosnovana", navode iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

"Sud BiH je ovim zapravo ojačao ulogu CIK-a u smislu nadležnosti nad integritetom i legalnošću izbornog procesa. Procedura je sada takva da će CIK u narednih 48 sati ponovo donijeti istu odluku - ako nije bilo dovoljno dva puta, donijet će je i treći put - u istoj stvari i ovo će samo odložiti proglašenje pobjede Ćamila Durakovića za tri do pet dana, ukoliko SNSD odluči da se žali i na tu novu odluku", dodaju iz navedene inicijative..

"Ali, što je borba teža, pobjeda je veća. Kada CIK ponovo odbije žalbu SNSD-a, ukoliko se odluči žaliti, do kraja ove, odnosno najkasnije početkom iduće sedmice biće potvrđen novi načelnik Srebrenice odnosno formirana nova skupštinska većina, sa ili bez SNSD-a i SDS-a", kažu u Građanskoj inicijativi "Glasaću za Srebrenicu".