Ne vjeruju u poništenje izbora
45

"Ako se omjer snaga u CIK-u promijeni, znat ćemo ko je prodao Srebrenicu"

Piše: E. Gorinjac
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici je prekršio Izborni zakon BiH imenovanjem dva nova člana Centralne izborne komisije, prije završetka izbornog procesa. Mnogi su mišljenja kako ovo ima za cilj i poništavnje izbora u Srebrenici, ali u inicijativi "Glasaću za Srebrenicu" se nadaju da do toga neće doći.

U Izbornom zakonu jasno stoji: "Ukoliko članu Izborne komisije mandat ističe u izbornom periodu, mandat mu se produžava do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora, nakon čega će se izvršiti imenovanje novog člana Izborne komisije po postupku propisanom ovim Zakonom". S obzirom da izborni proces u cijeloj državi još uvijek nije završen, jer nisu potvrđeni rezultati izbora u Istočnom Mostaru, Istočnom Drvaru, Vukosavlju, Prijedoru i Srebrenici, jasno je da je Zakon prekršen.

Ovo su ustvrdila i dva (do)sadašnja člana CIK-a Tihomir Vujičić i Vedran Hadžović, na čija mjesta je najveće zakonodavno tijelo u državi imenovalo nova dva člana, Ahmeta Šantića iz reda bošnjačkog, i Novaka Božičkovića iz reda srpskog naroda. Za hrvatskog člana ponovno je izabran Stjepan Mikić. Hadžović je već preko medija najavio da će se žaliti sudu na nezakonitu odluku CIK-a ukoliko ona bude takva da u potvrdi izbornih rezultata učestvuju novoizabrani članovi CIK-a, a ne stari, jer smatra da oni mogu stupiti na dužnost nakon što CIK objavi rezultate u Službenom glasniku BiH.

Mogućnosti podnošenja žalbi

Zbog imenovanja trećeg s liste za srpskog člana CIK-a, Novaka Božičkovića, prvorangirani i dosadašnji član CIK-a Vujičić također je u medijima najavio mogućnost žalbe na takvu odluku Predstavničkog doma.

Imenovanje novih članova CIK-a prije potvrđivanja izbornih rezultata za Srebrenicu dovodi se u vezu sa uplitanjem politike u tu odluku. Sve upućuje na to da se prvenstveno cilja na poništavanje izbora za Skupštinu Općine Srebrenica, mišljenja su i pojedini članovi CIK-a. Koordinator kampanje "Glasaću za Srebrenicu" Emir Suljagić u razgovoru za Klix.ba kaže da se nada da do toga neće doći.

"Evidentno je da je Predstavnički dom postupio u suprotnosti sa Zakonom. Ne znam ko u ovom slučaju treba odgovarati, ali evidentno je da neko treba zato što je podigao ruku za protivzakonitu odluku. Čak ni Parlament BiH nema mandat da krši zakone ove zemlje, već da ih donose i poštuje. Drugo, na praktičnoj razini ne vjerujem da to nešto praktično mijenja odnos snaga unutar CIK-a. Stjepan Mikić je u dva navrata glasao protiv prihvatanja žalbe SNSD-a i takozvane Koalicije za RS, a ne vjerujem da će Šantić glasati drugačije nego što je glasao Hadžović, a Božičković će svakako glasati onako kako je glasao Vujičić, jer u CIK-u svakako postoji samo jedan srpski član koji misli za obojicu, a to je Branko Petrić", kaže Suljagić.

Naš sagovornik ističe da je najveći problem to što se ne zna kada će novi članovi stupiti na funkciju u CIK-u, jer proces još nije završen.

Srebreničanima je dosta svega

"Postoje dvije mogućnosti, da Božo Ljubić, predsjedavajući Predstavničkog doma, potpiše da odluka o imenovanju stupa na snagu danom donošenja, pa bi to omogućilo ovoj dvojici da odmah preuzmu dužnost i da se već tokom iduće sedmice donese odluka o potvrđivanju izbora u Srebrenici, koja je jedina moguća i jedina zakonita, jer ja ne znam ko je toliko neodgovoran i ko bi prihvatio rizik i sve implikacije ponavljanja izbora u Srebrenici. Ne znam ko bi na te izbore ponovo izašao, ali ja znam da mi ne bi i ne bi niko na koga mi možemo utjecati. Ko je spreman da preuzme tu odgovornost poništavanja izbora, neka izvoli. Druga mogućnost je da Ljubić potpiše odluku koja bi stupila na snagu sedam dana nakon objavljivanja u Službenom listu, primjera radi, što bi sve ovo produžilo još jednu sedmicu. Poništavanje izbora u Srebrenici ima i pravne i političke implikacije, ne znam ko ima tolika pleća u ovoj zemlji da to uradi", izjavio je Suljagić.

On dodaje i to da "ukoliko se omjer snaga u CIK-u promijeni, onda ćemo znati ko nas je prodao".

Srebreničanima su ovakve političke igrarije dozlogrdile i osjećaju se kao taoci grupe političara, kako u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci.

"Što se prije potvrde izborni rezultati koji su zakoniti i legitimni, to će se prije ovi ljudi ovdje moći okrenuti svojim životima i nastaviti dalje", dodao je Suljagić.