BiH
94

Subašić i Duraković o Vučićevom dolasku u Srebrenicu: Bujrum, neka dođe

Piše: N. N.
Aleksandar Vučić najavio je mogućnost dolaska u Sreberenicu 11. jula povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. No, za srebreničke žrtve je bilo neprihvatljivo da dođe dok se Naser Orić suočava s mogućnšću izručenja Srbiji. Nakon odluke da Orić bude izručen BiH a ne Srbiji, čini se da se raspoloženje znatno promijenilo.

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida kaže kako će zvanična odluka biti tek donesene ali da lično nema ništa protiv Vučićevog dolaska u Srebrenicu 11. jula.

"Ja kao predsjednik Organizacionog odbora nemam apsolutno ništa protiv da Vučić kao premijer Srbije dođe u Srebrenicu i oda počast žrtvama genocida te da boravi na komemoraciji i ukopu žrtava 11. jula. S tim da postoje određena udruženja majki koje negoduju i ja svoju konačnu odluku neću donositi prije nego se konsultujem s porodicama žrtava a to će se desiti 30. juna na sjednici Organizacionog odbora kad ćemo i zauzeti konačni stav. Smatram da svaka osoba ili državnik koji želi odati počast žrtvama genocida treba biti primljen i ja želim biti dobar domaćin bez obzira kako to neko komentirao. Svi oni koji žele doći 11. jula u Potočare će biti, da ne kažem dobrodošli, ali sigurno dobro primljeni”, rekao je Duraković za Klix.ba.

Munira Subašić: Nek dođe da pogleda u oči žrtve genocida

Ni Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe” kaže kako sada u načelu nema ništa protiv Vučićevog dolaska u Srebrenicu.

"Dvadeset godina se Srbija bori da dokaže da nije kriva, da nije počinila agresiju i da nije učestvovala u genocidu. Međutim, broj zločinaca kojima je pružila utočište te hapšenje naših sinova po inostranstvu jasno ukazuju na njenu odgovornost. Nama je drago da nam ove godine dolaze brojni gosti, od američkog predsjednika Clintona do potpredsjednika Bidena. Ali nas posebno raduju najave dolaska najviših zvaničnika iz susjednih zemalja, iz Hrvatske, Crne Gore, iz zemalja regiona kao što je Slovenija... A sam dolazak gospodina Vučića, pored njegovih iskaza i priča, ako ima toliko snage i morala neka dođe. Bujrum, neka dođe i neka pogleda žrtvama genocida u oči", kaže Munira Subašić.

Izetbegović: Nikolića ćemo pozvati, a Vučić nek sam odluči

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da će i Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić dolaziti u BiH i da će se odnosi dvije zemlje popravljati.

"Nikolić će sigurno posjetiti BiH, mi ćemo ga pozvati. Nadam se da ćemo uskladiti neki termin već na jesen. A Vučić će sam donijeti odluku o eventualnom dolasku u Srebrenicu. Mi mu u svakom slučaju garantujemo sigurnost", rekao je Izetbegović.