|

Suad Arnautović: U slučaju "Dva papka" Goran Salihović se trebao umiješati u svoj posao

Suad Arnautović: U slučaju "Dva papka" Goran Salihović se trebao umiješati u svoj posao
160
Piše: E. Gorinjac
5.1.2015. u 19:11
57
komentara
160

dijeljenja
Suad Arnautović: U slučaju "Dva papka" Goran Salihović se trebao umiješati u svoj posao Suad Arnautović (Foto: Klix.ba)
Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, inače doktor političkih nauka i izbornih sistema u BiH, u izjavi za Klix.ba je kazao kako smatra da je Tužilaštvo BiH trebalo provesti istragu u slučaju "Dva papka", odnosno prvenstveno utvrditi da li je bilo davanja i primanja mita u Narodnoj skupštini RS-a, kako se to može naslutiti iz snimka Željke Cvijanović, premijerke tog entiteta.
"Tužilaštvo BiH je trebalo pokrenuti istragu o aferi koja je kolokvijalno u javnosti nazvana 'Dva papka'. Poznato je da je u skladu sa Ustavom BiH Narodna skupština RS-a izborno tijelo za izbor pet Srba u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prema tome, Dom naroda je institucija BiH i ako je u činu izbora kandidata u instituciju države postojala i postoji sumnja u eventualno podmićivanje ili je proces izbora tekao na drugi protupravan način, onda je potrebno da reagira nadležno tužilaštvo, a to je u ovom slučaju isključivo Tužilaštvo BiH. Oni su trebali otvoriti predmet i nadležnoj policijskoj agenciji su trebali dati nalog da utvrdi stvarne činjenice", mišljenja je Arnautović.

On podsjeća na član 151. Krivičnog zakona BiH u kojem je zaprijećeno novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine onome ko silom, prijetnjom, prinudom i podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH glasa za ili protiv pojedinog kandidata ili liste."Ovdje je nesumnjivo da je u NSRS vršen izbor pet delegata za Dom naroda PS BiH i da je to izborni proces izbora za instituciju BiH. Dakle, ako je bilo sumnje u taj proces onda je Tužilaštvo BiH nadležno da otvori predmet, a nije ni MUP RS-a, niti Specijalno tužilaštvo RS-a, niti neki drugi tužilački organ. Ovdje se desilo nešto što mi u naučnoj oblasti koja se zove 'policy analiza' definiramo kao grešku treće vrste, a greška treće vrste je pravilno korištenje metode u rješavanju problema koji je pogrešno definiran", kaže Arnautović.

Naš sagovornik objašnjava kako je stvar pogrešno definirana tako što se cijeli problem sveo na pitanje o ovlaštenom ili neovlaštenom snimanju premijerke Željke Cvijanović.

"Nije stvar u tome, nego da li je došlo do podmićivanja u procesu glasanja u izborima za instituciju BiH. Problem nije pravilno definiran. Uporedimo to s medicinom, ako ispravno uspostavite dijagnozu, onda imate i mogućnost izlječenja. To sa ovlaštenim ili neovlaštenim snimanjem je samo nešto što bi se uzgredno u cijelom procesu trebalo ispitivati, to nije najvažnije", kaže Arnautović.

On je mišljenja da Tužilaštvo BiH treba preuzeti slučaj i krenuti od početka, da ispravno postavi problem, a on se ogleda u tome da li je bilo ili nije bilo podmićivanja u NSRS.

To je nešto što je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović trebao prepoznati i "umiješati se u svoj posao", dodaje Arnautović.

O tome šta bi CIK eventualno mogao uraditi ukoliko se istragom potvrdi da je došlo do podmićivanja i da li bi zbog toga u smislu CIK-ovih pravila mogli snositi sankcije Cvijanović i zastupnici koji su spominjani kao "dva papka", Arnautović ne želi nagađati i spekulisati, ali dodaje da je ovo stvar koja zahtijeva prvenstveno reakciju Tužilaštva BiH.

Osim toga, Izborni zakon je jasan i kaže da ukoliko je učinjena greška, a ona ne utječe na rezultate izbora, onda se izbori imaju potvrditi, a oni koji su počinili eventualne greške trebaju snositi sankcije, odnosno protiv njih trebaju biti pokrenuti određeni postupci.
Prijavi grešku


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...