|

Stvoriti kvalitetnije uvjete za život osoba s intelektualnim teškoćama

Stvoriti kvalitetnije uvjete za život osoba s intelektualnim teškoćama
0
F
FENA
5.12.2012. u 19:02
0
komentara
0

dijeljenja
Stvoriti kvalitetnije uvjete za život osoba s intelektualnim teškoćama
"Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku" naziv je projekta koji su danas prezentirali ministru za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Muameru Bandiću predstavnici Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH SUMERO.
Cilj projekta je stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život osobama s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici, kao i osiguravanje poštivanja njihovih prava u skladu s važećim međunarodnim i domaćim pravnim aktima.

Njime su obuhvaćene i smjernice za osposobljavanje ove kategorije osoba za samostalan život, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Sastanku je prisusustvovao i ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber koji je ranije dao podršku u realiziciji ovog projekta.

Kako je informirao ministra Bandića direktor SUMERO-a Haris Haverić, u posljednje dvije godine implementacije projekta na području Kantona Sarajevo ostvareni su značajni rezultati u integraciji ove populacije u lokalnu zajednicu, te bi stečena iskustva organizacije na čijem je čelu mogla poslužiti za nastavak primjene navedenih aktivnosti u saradnji s resornim ministarstvom.

Prema njegovim riječima, osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo izbora i, ukoliko žele samostalno živjeti, treba im osigurati realiziranje ovog prava.

"S obzirom na to da su kapaciteti kantonalnih javnih ustanova za boravak ove kategorije osoba popunjeni, u takvim okolnostima trebalo bi iskoristiti prednosti ovog načina rada s osobama s intelektualnim teškoćama", ocijenila je direktorica Kantonalnog centra za socijalni rad Mirsada Poturković koja je također prisustvovala današnjem sastanku.

Ministar Bandić je kazao da će Ministarstvo podržati nastavak aktivnosti u realizaciji tog projekta, a radi dogovora o narednim koracima najavio je i skoru posjetu SUMERO-u.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.