Zbog pandemije
506

Studenti traže promjenu uslova za ispite: Pojedini profesori improviziraju s online nastavom

B. R.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zbog pandemije koronavirusa Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) zahtjeva izmjenu Zakona o visokom obrazovanju. Izmjene se odnose na uslove polaganja ispita.
Iz SPUS-a su naveli konkretne razloge zašto traže izmjenu Zakona. Jedan od njih je, kako su istakli, nepostojanje jedinstvene online platforme. Tvrde da je to za posljedicu imalo da profesori i asistenti improviziraju u izvođenju nastave.

"To je u končanici rezultiralo niskim nivoom kvaliteta nastave na većini predmeta. Zbog navedenih razloga, studenti će se naći u poziciji da obnavljaju godine studija, jer su se našli u situaciji za koju ne snose apsolutno nikakvu krivicu", napomenuli su iz SPUS-a.

Izmjenama Zakona o visokom obrazovanju žele da im se omogući:

  • dodatni ispitni termin u septembarskom ispitnom roku;
  • ukidanje uslovnih predmeta za prelazak iz 2019/20. u 2020/21. akademsku godinu;
  • prenos u narednu godinu studija najviše 15 ECTS studijskih bodova ili najviše tri nepoložena predmeta bez obzira na vrednovanje i
  • produženje trajanja 2019/20. akademske godine za dvije sedmice.

Smatraju da ih je kantonalna vlast ostavila, kako su saopćili, na cjedilu i prepustila samima sebi i na brigu njihovim roditeljima. Poručili su da nije riječ o neosnovanim zahtjevima te su podsjetili da su RS i pojedini kantoni probleme studenata rješavali na "partnerskoj osnovi i uz uvažavanje interesa studenata".

"Naglašavamo da su navedeni zahtjevi privremene prirode s obzirom na pandemiju i da je u skladu s tim potrebno predvidjeti da i izmjene Zakona imaju privremeno trajanje primjene, kako se ne bi stekao utisak da studenti žele dodatne pogodnosti i izvan vanrednih okolnosti", potcrtali su.

Istakli su da su inicijativu za podršku zahtjevima studenata uputili Senatu Univerziteta u Sarajevu, te da su po ovom pitanju već razgovarali sa predstavnicima političkih stranaka koje imaju zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo.