Brojne zamjerke
387

Studenti Medicinskog fakulteta UNSA nezadovoljni nastavom tokom pandemije, odgovorila im dekanesa

B. R.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dio studenata sarajevskog Medicinskog fakulteta nezadovoljan je organizacijom nastave tokom pandemije koronavirusa. Dekanesa ovog fakulteta Semra Čavaljuga je komentarišući ove navode, između ostalog, poručila da je nastava "izvanredno" organizovana.

"Kada je obustavljena nastava na fakultetu i kada je uvedena online nastava, koja je bila samo po imenu online nastava, sastojala se od toga da nam je predstavnik godine postavljao samo PDF prezentacije na Facebook grupi dok nisu napravili platformu kojoj smo svi trebali imati pristup", ispričala nam je studentica Medicinskog fakulteta.

I nakon što je napravljena platforma, priča nam, i na njoj su objavljivane PDF prezentacije. Tvrdi da većina studenata nije imala pristup platformi.

"Konkretno ja nisam imala pristup platformi. Ne znam da li se desio softverski problem ili neki drugi. Većina nije mogla pristupiti, samo su neki pristupili. U početku smo bili diskriminisani", izjavila je.

Kako je kazala, studenti koji su imali pristup platformi su prezentacije prosljeđivali kolegama koji nisu mogli pristupiti. Ponovila je da su oni te prezentacije objavljivali na Facebooku.

"Tako smo pratili nastavu - čitajući njihove kratke crtice. To se smatralo prisustvom i odslušanom nastavom. Time se sada ministar obrazovanja diči - kako smo imali online nastavu, kako nismo zakinuti, kako je to sve prošlo uredu", naglasila je.

Smatra da su time oštećeni jer, kako je rekla, veliki broj studenata nije mogao položiti ispite, a među njima su bili i oni koji su do tada redovno polagali ispite. Kao razlog je navela to što navedeno, kako je istakla, nije način da se studira medicina.

"Ne omalovažavam nijedan drugi fakultet, ali ovdje je vrlo važna živa riječ", dodala je.

Bizarni izgovori

Ukazala je na to da im je rečeno da se nastava ne može održavati preko platforme Zoom zbog toga što tako ne ostaje pisani trag.

Također tvrdi da je samo jedan profesor održao predavanje videopozivom i to, kako je navela, zahvaljujući njegovoj dobroj volji.

"Imali smo slučaj s jednim profesorom koji nam je objasnio kako on nema slušalice i mikrofon te da ne može održati nastavu. Samo nam je ostavio prezentacije. Mi nismo imali online nastavu i želim to raščistiti. Mi smo samo na papiru imali online nastavu. Ali to nije bila online nastava", potcrtala je.

Prema njenim riječima, školarina za nju kao redovnu samofinansirajuću studenticu košta šest hiljada KM za jednu akademsku godinu, što smatra enormnim iznosom.

"Odbili su zahtjev da nam se umanji školarina za ovu godinu. Tražili smo da se školarina umanji za dvije hiljade KM iz razloga što smo oštećeni, kao i roditelji koji su pogođeni krizom. Odluku su obrazložili time da smo imali online nastavu", izjavila je.

Kako je kazala, predstavnik studijske godine se žalio.

"Ali, to je cirkus od sastanaka. Nisu znali šta se dešava. On se borio za nas. Problem sa studentima medicine je što nemaju vremena da se bune, da organizuju protest. Jučer sam imala tri ispita, danas imam dva ispita. Ništa nam nisu olakšali, nisu nam izašli ususret. Pisali smo molbe. Pokrenuli smo peticiju da nam se ukinu uslovni predmeti tako da se mogu makar dva predmeta prenijeti na iduću godinu. Neuslovni predmeti su nam samo oni koje i blećak može položiti", istakla je.

Potcrtala je da se sve spomenuto u vezi s online nastavom dešavalo na svim studijskim godinama.

"Moram napomenuti da smo imali nadoknade za praktičnu nastavu. Ali je to bilo bukvalno po sat vremena, a inače bi se slušalo po četiri sata. I to samo iz nekih predmeta. Za neke predmete nismo imali nadoknadu", obrazložila je.

"Uradili smo izvanredno"

Dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga za Klix.ba je komentarisala ove navode. I ona je također navela da je bila nadoknada praktičnog dijela nastave i da su kabineti i sale bili, kako je rekla, puni.

"Nastava na Medicinskom fakultetu nije završena online, nego je to bilo samo u jednom periodu i to od početka marta do sredine maja. Tada jesu bile samo prezentacije. Onda je to vraćeno na nadoknadu u salu. Jedan dio predmeta se nastavio izvoditi online i to zbog studenata koji dolaze iz Bosne i Hercegovine ili drugih država", kazala je.

Prema njenim riječima, ovi navodi ne stoje, te podsjeća da je na većini fakulteta cjelokupna nastava izvedena online. Tvrdi da joj se studenti po ovom pitanju nisu obratili, kao ni upravi fakulteta.

"Ja, kao ni kolega prodekan za nastavu uopće nismo dobili ništa napismeno i konkretno. Zato moram izraziti sumnju u vjerodostojnost takve prijave. To može biti nešto zlonamjerno", dodala je.

Govoreći o online nastavi naglasila je da ni nastavnici nisu sretni zbog toga.

"Morali smo se prilagoditi savremenim tehnologijama i radu bez direktnog kontakta sa studentom. Mislim da ono što smo uradili, uradili smo izvanredno. U ovom momentu imamo najkvalitetnije uslove za izvođenje online nastave", smatra Čavaljuga.

Ponovila je da se online nastava odvijala na predmetima kod kojih je to bilo moguće učiniti.

"Najmanje 70 posto je završeno u učionici. Mi smo bili u punim kapacitetima - s punim brojem uposlenika donedavno. Vrlo smo sretni što nemamo interno širenje koronavirusa zato što smo poštovali sve epidemiološke mjere", istakla je.

Osvrnula se i na način odvijanja nastave u predstojećoj akademskoj godini. Kako je kazala, to zavisi od Univerziteta u Sarajevu i broja zaraženih koronavirusom.

"Ako ostane ovakva situacija u vezi s brojem zaraženih, mogu kao profesorica epidemiologije prognozirati da ćemo morati ići na kombinaciju online nastave s aplikativnom nastavom. Naše grupe su sa 200 studenata. Prva godina bi trebala imati 200 studenata. Mi nemamo amfiteatar koji ima prostor za 500 ili 600 studenata gdje se može poštovati razmak od dva metra. U naš amfiteatar može sjesti do 50 studenata, što je prijedlog nadležnih. To sam rekla kao profesorica epidemiologije, a ne kao dekanesa", zaključila je dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga u izjavi za Klix.ba.