Sidnej
0

FOTO+VIDEO / Studenti SPU brane boje BiH u finalu Microsoftovog takmičenja

Klix.ba
Bosna i Hercegovina će i ove godine imati predstavnike u finalu Imagine Cupa, velikog Microsoftovog takmičenja, koje se održava u Sidneju od 6. do 10. jula. Našu zemlju će predstavljati SPU Team, odnosno grupa studenata sa Slobomir P Univerziteta - Branko Krstić, Igor Perić, Igor Lale te Igor Tomić, njihov kolega sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Najveće svjetsko studentsko takmičenje u tehnologijama Imagine Cup je jedan od načina na koji Microsoft podstiče mlade da primijene svoju maštu, strast i kreativnost kako bi ostvarili tehnološke inovacije, koje već danas mogu poboljšati svijet. Imagine Cup je takmičenje za studente, koje je od svog početka 2003. godine do sada privuklo više od 1,65 miliona studenata iz 190 zemalja. Cilj takmičenja jeste motivisati studente da korištenjem tehnologije pristupe rješavanju nekih od najvećih problema današnjice uz sticanje novih znanja i povezivanje sa studentima širom svijeta.

Svake godine Imagine Cup takmičenje ima osnovnu temu koja predstavlja jedan od osam "Milenijskih ciljeva" za razvoj, usvojenih od Ujedinjenih nacija. Ovogodišnja tema takmičenja je "Zamislite svijet u kojem tehnologija pomaže u rješavanju najtežih problema današnjice".

Ove godine studente iz Bosne i Hercegovine predstavlja ekipa Fakulteta za informacione tehnologije Slobomir P Univerziteta, koja će se takmičiti u kategoriji softverski dizajn, gdje će se sa još 71 timom iz čitavog svijeta boriti za pobjedu.

U on-line kvalifikacionoj rundi studenti su se i ove godine izborili za plasman u veliko finale takmičenja, čime su potvrdili prošlogodišnji uspjeh iz New Yorka.

Ekipu pod nazivom SPU Team sačinjavaju:

  • Igor Perić (vođa ekipe, Fakultet za Informacione tehnologije, Slobomir P Unverzitet) Branko Krstić (programer, Fakultet za Informacione tehnologije, Slobomir P Unverzitet)
  • Igor Lale (dizajner, Akademija umjetnosti, Odsjek za grafiku i dizajn, Slobomir P Univerzitet)
  • Igor Tomić (hardver, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad)
  • Darko Lakić (mentor, Fakultet za Informacione tehnologije, Slobomir P Unverzitet)

Ovogodišnje takmičenje se održava od 6. do 10. jula u Sidneju u Australiji, a naša ekipa će pokušati ostvariti što bolji plasman kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovom renomiranom takmičenju. Igor Perić, vođa ekipe i student treće godine Fakulteta informacionih tehnologija Slobomir P Univerziteta, je rekao da rad na ovakvim projektima donosi veliko iskustvo na svjetskom nivou, sklapanje novih poznanstava sa kolegama širom svijeta i na kraju je naglasio: "Učešće na takmičenju ovog tipa predstavlja veoma značajnu stavku u biografiji. To je referenca koja se najviše cijeni u struci".

Projekt sa kojim je ekipa ostvarila ovaj plasman ima radni naziv "ICU (Interactive Cognitive Unit)". Zapravo, riječ je o sistemu koji pomaže slijepim i osobama sa oštećenim vidom da se snalaze u prostoru, tako što informacije o slici, koju bi inače vidjeli sopstvenim očima, prenosi taktilnim putem, u obliku vibracija, na kožu podlaktice. Na ovaj način osobe dobiju osjećaj o položaju stvari u njihovoj neposrednoj okolini i njihovim karakteristikama (obliku, boji...).

Projekt je realizovan pomoću Microsoft Kinect uređaja, čime je ova ekipa pokazala mnogo veće mogućnosti uređaja, koji je prvobitno, po specifikaciji Micorsofta, bio osmišljen samo za zabavu uz konzolu XBox360.