{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijeljinski studenti izumili uređaj za bolji život slijepih

S
2.6.2012. u 08:38
55
18
Bijeljinski studenti izumili uređaj za bolji život slijepih
55
Bijeljinski studenti izumili uređaj za bolji život slijepih
Foto: SRNA
Četvorica studenata Fakulteta informacionih tehnologija /FIT/ iz Bijeljine došli su do revolucionarnog otkrića koje će, kako tvrde, drastično poboljšati kvalitet života slijepih i slabovidih ljudi.
Zbog ovog otkrića ekipa studenata FIT-a dobila je poziv da početkom jula učestvuje na prestižnom međunarodnom takmičenju softverskih inovacija u Australiji, koje organizuje kompanija "Microsoft".

"Ovaj uređaj podešen je tako da informacije o slici koju imaju oni koji vide, taktilnim putem, u obliku vibracija, prenosi na kožu podlaktice korisnika, te će na taj način, slijepe osobe moći da steknu potuni osjećaj, ne samo o položaju stvari u njihovoj neposrednoj blizini, već i o ostalim karakteristikama predmeta kao što su njihova boja ili oblik", pojasnio je Igor Perić.

Ističući da će novootkriveni uređaj u potpunosti promijeniti način života ljudi koji su hendikepirani nedostatkom čula vida, Perić je rekao da su veliku podršku dobili od Fakulteta, kao i kompanije "Microsoft", koja je obećala da će snositi sve troškove puta i smještaja u Australiji, gdje će predstaviti svoj revolucionarni izum.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da bi ovakav uređaj na tržištu koštao 3.000 eura. Četvorica studenata FIP-a iz Bijeljine na takmičenju u Australiji, na kojem učestvuju 72 ekipe sa svih kontitenata, bit će jedini predstavnici iz BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: