|

FOTO
/
Studenti protestnom šetnjom pokazali da neće šutjeti

Studenti protestnom šetnjom pokazali da neće šutjeti
0
F
FENA
5.2.2011. u 15:12
53
komentara
0

dijeljenja
Studenti protestnom šetnjom pokazali da neće šutjeti Foto: SRNA
U Banjoj Luci su u subotu u popodnevnim satima organizirani protesti koje je, što je neuobičajeno za ovdašnje prostore, pokrenuo student političkih nauka Stefan Filipović preko društevne mreže Facebook.
Cilj protesta je, kaže, izražavanje nezadovoljstva zbog sveopćeg socijalnog stanja građana RS-a, ali i kritika zašto se zbog toga ne oglašavaju udruženja i sindikati.

“Zar studenti treba da organiziraju ove proteste. Gdje su sindikati kada znamo da u RS-u ima gotovo 150.000 nezaposlenih? Zašto mudro šute kada Vlada nameće nove poreze privredi koja je na koljenima? Zašto Boračka organizacija šuti kada predsjednik RS-a izjaveljuje da će im ukinuti dodatak ako izađu na ulice? Da li je to sindikat i da li su to ljudi koji predstavljaju nas i naše interese?”, upitao je Filipović.

Učesnici protesta nosili su transparte na kojima su dominirale aluzije na nedavnu izjavu entitetskog predsjednika Milorad Dodika kojom je zaprijetio ukidanjem boračkog dodatka.

“Gladni smo - ukini nas”, “Živ sam - ukini me”, pisalo je na transparentima učesnika, a nisu izostale ni zviždaljke, koje su posebno koristili ispred zgrada Narodne skupštine i Vlade RS-a u Banjoj Luci, gdje su se uputili nakon okupljanja na glavnom banjalučkom trgu.

Udruženje “Oštra nula” podržalo je ovu inicijativu.

Aktivistica Udruženja Dražana Lepir kaže da je ova protest zamišljen kao mirna šetnja od Trga Krajine do Parka Mladen Stojanović, tj. da se prođe pored Narodne skupštine i Vlade RS-a u znak odbacivanja izjave predsjednika Milorada Dodika koji je rekao da “ukoliko borci RS budu izašli na proteste, da će im biti ukinute sve naknade”.

Iako podrušku ovom vidu izražavanja protesta nije dao baš veliki broj građana Banje Luke, Filipović kaže kako se nada da je ovo “samo početak općeg izražavanja nezadovoljstva kako socijalnim, tako i političkim stanjem u RS-u”.

Nisu imali, dodao je, ni medijsku podršku, iako su "svim televizijama javili za protest kako bi se građani informirali". Sankcija se jer je organizirao proteste, kaže, ne boji, “jer ionako nema ništa”.
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...