{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Želimo da živimo, a ne da preživljavamo"

F
19.3.2011. u 13:55
0
68
"Želimo da živimo, a ne da preživljavamo"
0
Neformalna grupa građana, koja je u sklopu kampanje "Glas naroda" danas organizirala javno okupljanje u centru Banje Luke, izrazila je nezadovoljstvo socijalno-ekonomskim položajem građana u RS-u.
Na skupu, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana, od predstavnika vlasti je zatraženo smanjenje primanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske za 30 posto i usmjeravanje tih sredstava za isplatu ukinutih i nedostatnih subvencija socijalno ugroženim kategorijama.

Ta sredstva treba da se, smatraju, usmjere korisnicima naknade za tuđu njegu i pomoć, koja trenutno u RS-u iznosi 41 KM, zatim porodicama sa četvero i više djece i samohranim roditeljima i mnogim drugim.

Od vlasti traže da onemogući imenovanje na javne funkcije osobama koje su punomoćno osuđene za krivična djela te takvi pojedinci odmah uklone s javnih funkcija, a zbog sve težeg stanja u privredi i otpuštanja sve većeg broja radnika zahtijevaju da se izvrši smanjenje poreza i doprinosa na plaće, te da se njihova vrijednost vrati na stanje od decembra 2010. godine.

"Želimo da živimo, a ne da preživljavamo. Želimo da živimo od našeg rada i znanja, a ne da nam život zavisi od partijske knjižice vladajuće garniture", rekao je inicijator ovog protestnog okupljanja, banjalučki student Stefan Filipović.

Filipoviću se u ovakvom vidu nezadovoljstva pridružili i aktivisti udruženja građana "Oštra nula" i "P`okret", a cilj kampanje je da građani RS-a javno i u skladu sa zakonom iskažu nezadovoljstvo aktuelnim stanjem u društvu.

Šta misle u stanju u RS-u iskazali su i transparentima: "Glas naroda se čuje", "Ne želim da budem talac straha", "Juče radnik, danas rob, sutra?", "Nećemo stati", ali i panoom na kojem su bile slike predsjednika Udruženja penzionera i Unije studenta RS-a, te Saveza sindikata s pitanjem "Čije interese zastupaju ovi ljudi?".

Filipović je poručio da je ovo samo početak i da će nastaviti s ovakvim protestima i u narednom periodu.

On i predstavnici "Oštre nule" smatraju da je pritisak, strah i "propaganda iz vrha" uticala da se na protest na Trgu Krajine ne odazove veći broj građana, te naglašavaju da rade u cilju interesa običnih građana, a ne bilo čije političke opcije.

U vrijeme protesta bilo je vidno pojačano prisustvo policije na glavnom banjalučkom trgu.

Istovremeno sa protestima u Banjoj Luci održani su i protesti ispred sarajevske katedrale, koje je organizovala Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju.

Na protestima u Sarajevu pojavila se nekolicina građana koja je parola izrazila nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

Protestima se priključila i Akcija građana, koja je donijela famozne "glavuše", ogromne karikature političara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: