BiH
0

Studenti posjetili kasarnu Miralem Jugo u Mostaru

Sarajevo-x.com
Studenti Koledža Ujedinjenog svijeta i Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije iz Mostara posjetili su kasarnu Miralem Jugo, te artiljerijski bataljon 4. pješadijske brigade, a u organizaciji NATO misije u BiH i Oružanih snaga BiH.

Tom prilikom kapetan Alija Marić, oficir za civilno-vojne poslove i odnose s javnošću artiljerijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Mostaru, prezentovao je historiju, viziju, misiju i organizacijsko-formacijsku strukturu artiljerijskog bataljona lociranog u kasarni Miralem Jugo. Također, demonstrirali su opremu koja je imperativ za pravovremeno i efektivno reagovanje ovog bataljona, te atrakrtivnu pokaznu vježbu.

Posjeta Oružanim snagama bila je prilika da studenti iskreno i otvoreno raspravljaju sa predstavnikom NATO-a, Moirom Carpenterom, oficirom za informisanje u NATO štabu Sarajevo o temama demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, kao i o ulasku Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije, pri čemu su naglašena pitanja vezana za prednosti koje bi Bosna i Hercegovina stekla ulaskom u Evropsku uniju i članstvom u NATO-u, te na koji način bi to utjecalo na obične građane naše zemlje, a pogotovo mlade.
O spremnosti i otvorenosti mladih da razgovaraju o radu Oružanih snaga BiH i važnosti ulaska BiH u euroatlantske integracije svjedoči i zainteresovanost studenata za ovu tematiku.