BiH
13

Studenti Filozofskog fakulteta podržali najavljeni štrajk Sindikata UNSA

FENA
Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu u potpunosti podržavaju zahtjeve Sindikata i štrajk koji je najavljen za 8. septembar - navodi se u otvorenom pismu studenata Filozofskog fakulteta povodom najavljenog štrajka Sindikata UNSA.

Studenti ocjenjuju da je situacija na Univerzitetu u Sarajevu u katastrofalnom stanju i izuzetno nepovoljna za studente, neovisno kojem fakultetu pripadali.

"Podsjećanja radi, mi ne studiramo na akreditiranoj ustanovi. Imamo osiromašene bibliotečke fondove koji ne pokrivaju ni spiskove osnovne literature. Ulaganja u nauku su mizerna. Nemamo zakon o studentskom standardu, a Zakon o studentskom organizovanju čak ni nadležno ministarstvo već četiri godine nije u stanju ispoštovati", ističe se u pismu.

Također se podsjeća da su studentski domovi najavili poskupljenje cijena, iako su uslovi u njima gori nego ikada. Podvlači se da nastava u vidu prakse gotovo ne postoji, dok su instituti i istraživački centri za studente "misaone imenice".

"Generalno stanje je takvo da perspektive za adekvatno zaposlenje i normalne uslove života nakon studija teško da imamo. Čak ni najbolje među nama fakulteti više nisu u stanju primiti jer sredstava nema. Senat, koji je postao ustanova bez smisla i cilja, mogao bi štošta naučiti iz zahtjeva Sindikata", navode studenti.

Smatraju da se ideja o onome što jedan univerzitet treba biti ne kupuje uplatom tranši. Pitanje njegovog opstanka je pitanje od općeg društvenog značaja, a institucije visokoškolskog obrazovanja ne bi smjele biti produžene ruke političkih partija, niti bastioni uskih interesa određenih članica.

Studenti ocjenjuju žalosnim i nerazumljivim da profesori i ostali uposlenici Filozofskog, ali i nekih drugih fakulteta biraju da budu kratkovidi i bezobzirni. Jer, navodi se u pismu, osim hladnih fakultetskih prostorija ove zime, odluka da se ne podrže zahtjevi za promjenom trenutnog stanja indirektno vodi ka povećanju cijena usluga studija, što se već pokušalo sprovesti ranije ove godine.

Smatraju da su dekani očito voljni da cijenu njihovih loših odluka plaćaju studenti.

"Gola istina je da za nas, studente, već dugo vremena niko ne mari. Ostaje nada da ćemo i mi sami naći bolje načine da se aktiviramo povodom ovih pitanja, jer ona se nas najviše tiču. Zatvaranje očiju pred problemom nam se već odbija o' glavu, a to će ovo društvo itekako da osjeti u godinama koje dolaze. Solidarno izražavamo podršku svim profesorima koji su odlučno digli svoj glas. Sve ostalo su neodgovorni i besmisleni izgovori koje slušamo odveć dugo", zaključuje se u otvorenom pismu studenata Filozofskog fakulteta Sarajevo.