|

Strogi uslovi onemogućavaju mnogima da koriste javne kuhinje

Strogi uslovi onemogućavaju mnogima da koriste javne kuhinje
23
F
FENA
16.12.2012. u 09:17
26
komentara
23

dijeljenja
Strogi uslovi onemogućavaju mnogima da koriste javne kuhinje
Strogi uvjeti koje postavljaju nadležni organi mnoge osobe u Federaciji BiH onemogućavaju da formalno-pravno dobiju status korisnika javnih kuhinja iako im je to uistinu neophodno, a i situacija na terenu pokazuje da su te potrebe stanovništva na teritoriji Federacije BiH mnogo veće nego što ima stvarnih korisnika.
Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić kaže FENI da korisnike ne određuje Crveni križ, nego nadležni centar za socijalni rad na osnovu kriterija koje utvrđuje vlada kantona.

"U tom kontekstu, imamo osobe koje formalno-pravno ne ispunjavaju uvjete, ali su u stanju potrebe. Tako da uvijek imamo određeni broj osoba koje mi zbrinjavamo, a nisu formalno-pravni korisnici," kaže on.

Precizira da Crveni križ na području Federacije BiH ima kuhinje u Kantonu Sarajevo i Mostaru. Kaže da organi vlasti tih kantona finansijski podržavaju rad kuhinja Crvenog križa i drugih humanitarnih organizacija, ali da su uvjeti za dobijanje statusa korisnika strogi.

Kao način za smanjenje broja korisnika usluga javnih kuhinja Hodžić vidi u angažiranju cijelog društva za izdvajanje više novca posebno za razvoj ekonomije i rješavanje problema nezaposlenosti.

"Tako bi se smanjio broj korisnika socijalnog davanja, a time i korisnika kuhinja", kaže Hodžić.

Crveni križ u BiH ima osam kuhinja od toga šest u RS-u i dvije u Federaciji BiH. U javnim kuhinjama Crvenog križa na području Federacije BiH ima oko 3.000 korisnika. U KS potrebe su veće za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a slična situacija je i u ostalom dijelu FBiH i RS-u.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...