Primarni lični interesi
266

Strmoglavi put tuzlanske SDA: Ko su članovi interesnih grupa koje razaraju stranku?

A. K.
Kantonalni odbor SDA TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Kantonalni odbor SDA TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu nalazi se u svojevrsnoj krizi, članstvo je sve nezadovoljnije, u javnosti se spominju grupacije koje lične interese stavljaju ispred svega ostalog, a mimoilaženja stavova se rješavaju fizičkim sukobima. Istaknuti članovi otvoreno su počeli govoriti o problemima.
Posljednji unutarstranački izbori SDA na gradskom i kantonalnom nivou pokazali su da među članstvom ove stranke odnosi nisu idealni, kakvim se pokušavaju predstaviti u javnosti, kao i to da demokratičnost iščezava.

Prvenstveno se to moglo vidjeti prilikom izbora predsjednika Gradskog odbora SDA u Tuzli, koji su morali biti organizirani zbog povlačenja predsjednika Salke Zildžića, koji razmišlja i o napuštanju stranke.

Kroz ove izbore protukandidatkinja Zumra Begić naprasno je odustala od kandidature te je kao jedini kandidat za lidera izabran Šefik Husić. Begić je tada kazala da je od kandidature odustala u cilju očuvanja jedinstva u tuzlanskom ogranku SDA.

No, naknadno se ispostavilo da su razlozi dublje prirode, a ova tuzlanska političarka nakon 31 godinu napustila je stranku te se pridružiti Socijaldemokratima BiH.

Kao razloge je navela nerazumijevanje s određenim brojem osoba koje se nalaze u rukovodstvu gradskog odbora u Tuzli, ali i u onom na kantonalnom nivou.

"Razlog su i politike koje oni sprovode, a sa kojima se ja ne slažem. U pitanju su pojedinci i više grupa. Stavljanje ličnog interesa pojedinca i određene grupe njih, ispred građana, zajednice pa i političke partije u cjelini je nešto sa čime se ja ne slažem. To je razlog našeg političkog razilaženja. Ne radi se o jednom ili dva imena i to je krucijalni problem koji je trenutno u SDA te u ukoliko u stranci prepoznaju problem morat će uraditi radikalne promjene", kazala je Begić.

Istaknula je da su na njenu definitivnu odluku utjecala dešavanja na zadnjim unutarstranačkim izborima u organizaciji žena gradskog i kantonalnog odbora, gdje su, navela je ona, grubo narušena pravila izbornog postupka i kršenje statuta.

"Sasvim je jasno da demokratija izlazi iz te političke partije", naglasila je Begić, istaknuvši da sastanak sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Šekibom Umihanićem nije imala, već da se njihova konverzacija o napuštanju stranke odvijala putem poruka.

Inače, Umihanić je nedavno imenovani predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK, a na tu poziciju je izabran kao jedini kandidat, jer je nekoliko dana prije izbora od kandidature odustao Midhat Čaušević, također dugogodišnji član stranke.

Po istoj matrici izbori na kantonalnom nivou su provedeni kao i oni u gradskoj organizaciji, što je pokazalo da demokratičnost isčezava u ovoj političkoj stranci.

Upravo kantonalni unutarstranački izbori imali su prilično uzavrelu atmosferu, u kojoj je došlo i do fizičkog obračuna među dvojicom članova SDA u jednom ugostiteljskom objektu u Tuzli. Da se to dogodilo javno je govorio gradonačelnik Živinica Began Gutić, na kojeg je fizički nasrnuo jedan od skupštinskih zastupnika.

Fizički sukobi unutar članstva SDA nisu nepoznanica, a primitivnim postupcima nesuglasice su dosad u brojnim navratima rješavali šakama, flašama i hvatanjem za vratove.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, incident je zabilježen i 2022. godine kada je za vrijeme sjednice Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA u Tuzli, Smajo Mandžić nasrnuo na Salku Zildžića. Tada je situaciju smirio Azmir Husić, a okršaj je prošao bez povreda.

Da stvari ne štimaju u SDA ranije je potvrdio i sada već bivši predsjednik kantonalne organizacije Fahrudin Skopljak, koji nije imao ambicije za ponovnom kandidaturom. Suprotno tome, javno je počeo govoriti o problemima koji izjedaju stranku.

U razgovoru za Klix.ba je priznao da je SDA opterećena različitim frakcijama, a što je veća stranka to vlada više interesnih lobija. Navodi da je problem ako ti lobiji pređu granice dozvoljenog ponašanja, a u SDA se dešavaju kretanja po liniji.

"Još uvijek se hoda po granici, ali se bojim da će se ona preći u narednom periodu. U SDA ima znatno više čestitih, obrazovnih i mladih ljudi koji su spremni raditi za interese ove države i bošnjačkog naroda. Međutim, oni prvi koji su okupljeni oko nekih interesnih lobija su veoma agresivni i napadni te u takvim situacijama oni koji su fini, a ima ih znatno više, uglavnom se povuku pred onim prvim", istaknuo je Skopljak.

U kojem smjeru će SDA dalje ići za sada je nepoznanica, ali je sasvim izvjesno da odlasci iz stranke neće biti zaustavljeni s obzirom da, kako je nezvanično potvrđeno za Klix.ba, svoje ispisnice planira zatražiti još nekoliko članova.