(Ne)demokratičan izbor
211

Šekib Umihanić je novi predsjednik tuzlanske SDA nakon što se protukandidat povukao

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Šekib Umihanić je novi predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona, odlučeno je na današnjoj sjednici izborne skupštine tog političkog subjekta. Umihanić je izabran aklamacijom, a nakon što je svoju kandidaturu povukao protukandidat Midhat Čaušević.
Izborna skupština Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona održana je danas u Tuzli, a tom prilikom izabran je novi predsjednik. Riječ je o tuzlanskom ljekaru i zastupniku u Skupštini TK Šekibu Umihaniću.

Zvanično, Umihanić je danas bio jedini kandidat s obzirom da se prije nekoliko dana povukao njegov protukandidat Midhat Čaušević. Umihanić navodi da ovo nije utjecalo na demokratičnost izbora.

"To nije nedemokratski. To je sasvim normalna pojava, gdje smo mi na svojim radim sastancima se dogovorili da nam je potrebno jedinstvo unutar SDA, što ne znači da ga trenutno nemamo. Ali, svaka dalja borba u smislu konkurencije na izborima bi mogla da dovede do neke vrste nejedinstva ili nerazumijevanja. Shodno tome smo se dogovorili da ja budem kandidat za predsjednika, a kolega Čaušević potpredsjednik. To je jedna dobra kombinacija za nastavak djelovanja", kazao je Umihanić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ni Čaušević ne smatra da se danas odvio nedemokratičan potez.

"Bila mi je čast što sam mogao biti dio izborne procedure koja se provodila unutar SDA. Bio sam jedan od kandidata, ali sam odluku i povlačenju donio svjesno i savjesno, a sve u cilju očuvanja jedinstva i dobrih zamaha koje smo imali u proteklom periodu, kada je riječ o radu i funkcioniranju stranke", ističe Čaušević.

Dodao je da svaki oblik takmičenja se svrstava u oblike društvenog razdruživanja.

"Uz postignut konsenzus, smatrali smo da nam u ovo trenutku nije potreban bilo kakav oblik takmičenja, odnosno preglasavanja i u tom svojstu odluka koja je donesena dobro je prihvaćena od delegata, ali i članova SDA. Jedinistvo, odnosno jasan put i koncept koji će biti zasnovan na radu budućeg predsjednika sasvim je dovoljan da nastavimo dalje", dodao je on.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Umihanić je naveo da njegov izbor, u trenutku složene situacije sa sobom nosi veliku odgovornost, istaknuvši da su jasne odrednice djelovanja u narednom periodu. Na prvom mjestu se nalazi organizacija rada unutar stranke, odnosno jačanje sinergije među članstvom.

"Trebamo raditi i na dodatnom radu s mladima jer nam se kao impertiv nameće razvijanje svojevrsnih političkih akademija, gdje ćemo im ukazivati i razvijati političku svijest. Nakon toga oni mogu odabrati kojoj političkoj opciji žele pripadati, ali, generalno gledano, omladina nije dovoljno educirana u polju političkih prilika i mi to kao stranka vidimo kao priliku. Ne da ih dobijemo na svoju stranu, već da ukažemo na bitne momente i detalje u kojima se nalaze", ističe Umihanić.

SDA je nositeljica koalicije u Tuzlanskom kantonu, zbog čega i imaju najveću odgovornost za sva društvena dešavanja. S tim u vezi, na prvo mjesto se stavlja rješavanje problema u oblasti zdravstva, razjedinjenosti zdravstvenih ustanova, kao i putne blokade u kojoj se kanton nalazi.

"Svjesni smo da je to u domenu Federacije BiH, ali mi moramo otvoriti dijalog s ostalim strankama koje participiraju u vlasti u tom entitetu. Također, tu je i pružanje podrške pronatalitetnoj politici, pomoć mladima u kvalitetnom obrazovanju te stvaranje dobrih uslova za njihovo zaposlenje. Na takav način se može spriječiti njihov odlazak iz BiH", kazao je Umihanić, naglasivši da će pažnju posvetiti i boračkoj populaciji, kao i povećanju sigurnosti građana.

Sjednici izborne skupštine Kantonalnog odbora SDA u Tuzli je prisustvovalo 97 delegata, a svi oni su glasali za Umihanićev izbor.