Pozvala na djelovanje
516

Strik kritikovala Varhelyija: Nečuveno je da EU daje novac RS-u, to se mora spriječiti

V. K.
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Zastupnica u Evropskom parlamentu u ime grupe Zelenih Tineke Strik osvrnula se na moguću finansijsku injekciju Evropske unije vlastima u RS-u te je poručila kako bi takav potez bio nečuven te bi diskreditovao Evropsku komisiju.
Tekst koji je objavljen na portalu Klix.ba, a tiče se informacija o tome da Republika Srpska očekuje odobravanje grantova i kredita od Evropske unije u ukupnom iznosu od 642,8 miliona eura, što je 1,257 milijardi KM, izazvao je reakcije i europarlamentarke koja je naglasila kako bi ovakva odluka bila potpuno pogrešna.

"Navodno, Evropska komisija priprema subvencije i kredite RS-u vrijedne više od 600 miliona eura. Sedmicu nakon usvajanja Dodikovih secesionističkih odluka u NSRS-u, to bi bilo apsolutno nečuveno", napisala je Strik.

Strik je također govorila i o odnosu mađarskog premijera Viktora Orbana i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika te je napisala kako je Orban obećao znatnu pomoć Dodiku.

"Mađarski premijer Viktor Orban prije mjesec je obećao Dodiku da će mu pomoći s milijardu eura. Sada postaje jasno da će se to finansirati iz budžeta EU. Ovo pokazuje kako Varhelyi nije istinski Evropski komesar", smatra Strik.

U zaključku je europarlamentarka Tineke Strik pozvala predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da reaguje te da obustavi isplatu sredstava.

"Pozivam predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da intervenira i blokira raspodjelu sredstava. Ukoliko Komisija u ovoj fazi dodijeli novac RS-u, ona će izgubiti sav kredibilitet koji se tiče promocije vladavine prava i demokratije na Zapadnom Balkanu", rekla je Strik.