{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stranke iz RS: Provesti presudu Sejdić i Finci

S
26.10.2011. u 14:17
0
2
Stranke iz RS: Provesti presudu Sejdić i Finci
0
Stranke iz RS: Provesti presudu Sejdić i Finci
Foto: SRNA
Stranke iz Republike Srpske (RS) zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH danas su potvrdile jedinstven stav da promjenama Ustava BiH treba pristupiti u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", odnosno da predmet ustavnih promjena ne treba da bude ni manji ni veći od ove presude.
"SNSD podržava minimalan model ustavnih izmjena, odnosno model kojim će biti omogućeno provođenje presude, jer otvaranje bilo kog drugog koncepta u ovom momentu vodi neuspjehu", rekao je Krstan Simić, predstavljajući Privremenoj parlamentarnoj komisiji komisiji prijedloge svoje stranke za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Prema njegovim riječima, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH brojao bi 18 ili eventualno 17 delegata - po pet iz konstitutivnih naroda a ostatak bi bili predstavnici nacionalnih manjina ili nacionalno neopredijeljenih.

Dvije trećine delegata bili bi iz Federacije BiH (FBiH) i trećina iz RS, a predstavnicima nekonstitutivnih naroda bio bi obezbijeđen mehanizam za zaštitu njihovih prava.

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, prijedlog SNSD-a je da se zadrži neposredni izbor tročlanog Predsjedništva, pri čemu bi dva člana bila birana na teritoriji FBiH i jedan na teritoriji RS.

U odnosu na dosadašnji način izbora Predsjedništva, promjena bi bila da se briše nacionalna odrednica, odnosno da se svim građanima BiH omogući kandidovanje.

Simić je objasnio da bi prihvatanjem ovakvog izbora, članovi Predsjedništva štitili interes entiteta, a ne naroda, kao što je to sada.

Neposredan izbor tročlanog Predsjedništva BiH uz brisanje nacionalne odrednice danas je predložio i PDP i juče SDS, dok DNS ide i dalje predlažući da se u FBiH, na čijoj se teritoriji biraju dva člana Predsjedništva, izabranim smatra onaj kandidat koji dobije najviše glasova u kantonima sa bošnjačkom odnosno hrvatskom većinom.

Ističući da je BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda nepromjenjiva konstanta, Petar Kunić je rekao da i ostalim građanima treba omogućiti da uživaju sva građanska prava kao i konstitutivni narodi.

On je rekao da je za DNS prihvatljivo povećanje broja delegata u Domu naroda BiH za dva do tri mjesta koja bi pripala nacionalnim manjinama, dok bi dvije trećine delegata i dalje bili birani u FBiH, a trećina u RS.

Predstavnica PDP-a Vesna Krstović-Spremo iznijela je prijedlog svoje stranke da se u Domu naroda zadrže tri kluba poslanika, pri čemu bi broj delegata sa sadašnjih 15 bio povećan sa 30, a bila bi obezbijeđena i mjesta za Srbe iz FBiH, te Hrvate i Bošnjake iz RS.

Nakon što je Božo Ljubić juče iznio usaglašeni prijedlog HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Borjana Krišto danas je ponovila stavove ove dvije stranke da Dom naroda treba da broji 48 poslanika, pri čemu bi po 15 mjesta pripalo konstitutivnim narodima i tri ostalima, te da tročlano Predsjedništvo bira Parlamentarna skupština BiH iz reda izabranih poslanika u Predstavničkom domu.

"Postoji opcija direktnog izbora članova Predsjedništva, ali bi to zahtijevalo mnogo više promjena", rekla je Krišto, ponavljajući uvjerenje dva HDZ-a da je za efikasniju i stabilniju BiH potreban novi ustav.

Savez za bolju budućnost BiH smatra da ustavne promjene ne treba pokušavati na propalim modelima aprilskog i butmirskog paketa, kako su to juče predložili SDP i SDA.

Prijedlog ove stranke je da se Predsjedništvo bira posredno sa usaglašene liste oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da se dio kompetencija sa Predsjedništva prenese na Vijeće ministara, dok bi Dom naroda putem kluba ostalih štitio kolektivna prava.

Ismeta Dervoz rekla je da Savez za bolju budućnost ostavlja mogućnost dogovaranja o modelima za organizovanje Doma naroda.

Mladen Ivanković Lijanović predstavio je prijedlog Narodne stranke "Radom za boljitak" zasnovan na aprilskom paketu, prema kojem bi Predstavnički dom brojao 84 polanika iz reda konstitutivnih i tri iz reda ostalih.

Predlažući da Parlamentarna skupština promijeni ime u sabor Ivanković je rekao da bi Predsjedništvo BiH ubuduće brojalo četiri člana, po jednog Srbina, Bošnjaka i Hrvata, te jednog predstavnika nacionalnih manjina, koji bi bili birani posredno u parlamentu.

Demokratska narodna zajednica /DNZ/ iznijela je po dvije varijante za provođenje presude "Sejdić i Finci" kada su u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda BiH.

U obje predložene varijante predviđeno je povećanje broja delegata u Domu naroda za određeni broj predstavnika ostalih, dok je za Predsjedništvo ostavljena mogućnost posrednog i neposrednog izbora.

Pred Privremenom zajedničkom komisijom oba doma parlamenta BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" danas je završeno dvodnevno predstavljanje prijedloga 13 parlamentarnih stranaka za provođenje presude.

Komisiji će 3. novembra biti predstavljeni stavovi Vijeća nacionalnih manjina, a 4. novembra nevladinog sektora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: