BiH
0

NVO prezentirale prijedloge za provođenje presude "Sejdić-Finci"

FENA
Predstavnici pojedinih nevladinih organizacija danas su na sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“ prezentirali svoje prijedloge za provođenje presude.

Forum građana Tuzla predlaže da se u preambuli Ustava BiH, pored konstitutivnih naroda navedu i nacionalne manjine, shodno zakonu o pravima nacionalnih manjina u BiH te nacionalno neopredijeljeni.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, oni predlažu da se članovi Predsjedništva, odnosno predsjednik i tri potpredsjednika, biraju posredno u Parlamentarnoj skupštini BiH iz reda izabranih poslanika u Predstavnički dom.

Što se tiče Doma naroda državnog parlamenta, predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić kazao je da u Domu naroda predlažu da budu predstavnici sva tri ravnopravna naroda sa čitave teritorije BiH.

„Znači da budu i Srbi iz Federacije u Domu naroda državnog parlamenta kao i Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, čime bi ispoštovali odluku Ustavnog suda o ravnopravnosti“, kazao je Šehić, dodajući da bi bio i poseban klub u Domu naroda iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih građana.

"Volio bih da konačni prijedlozi amandmana, prije nego što se pošalju Sudu u Strazburu, jer ovo je faktički izvršenje sudske odluke, idu na jedno stručno mišljenje Venecijanske komisije kao nespornog autoriteta kad je ova oblast u pitanju, da nam ne bi slučajno sud vraćao amandmane jer nismo u cijelosti ispoštovali ono što je u presudi napisano“, kazao je Šehić.

Svoje prijedloge prezentirali su i predstavnici ACIPS-a. Predsjednica Lajla Zaimović-Kurtović je kazala da, kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, oni predlažu jednog predsjednika BiH, a ne Predsjedništvo.

Po njenim riječima, ovim se donekle smanjuju ovlasti predsjednika, oduzimaju mu se dvije osnovne, velike funkcije, a to je zapovjedništvo nad Oružanim snagama BiH i vođenje vanjske politike.

„Ovim, zapravo, poluge izvršne vlasti idu na Vijeće ministara kojem se prebacuju ove funkcije“, kazala je ona.

ACIPS predlaže da se predsjednik BiH bira u Domu naroda, natpolovičnom većinom delegata prisutnih i koji glasaju. Modele amandmana na Ustav BiH strukovne organizacije Pravni institut u BiH predstavio je Muhamed Mujakić.

Kada je u pitanju Dom naroda, suština njihovog prijedloga jeste otkloniti diskriminaciju u tom domu i omogućiti nacionalno neopredijeljenim i nacionalnim manjinama da imaju svoje predstavnike.

Također smatraju da bi se, prilikom ovih izmjena Ustava BiH moralo uzeti u obzir da treba birati i delegate konstitutivnih naroda iz oba entiteta BiH, čime bi se osigurala potpuna konstitutivnost naroda u BiH i u ovom domu, odnosno osim Srba birati Bošnjake i Hrvate s teritorije RS-a, a pored Bošnjaka i Hrvata birati i Srbe s teritorije FBiH.

Kad je u pitanju Predsjedništvo BiH, oni predlažu da funkciju šefa države u BiH vrši predsjednik BiH, koji bi imao i tri potpredsjednika. Kandidati za predsjednika i potpredsjednike BiH mogu biti izabrani predstavnici iz Predstavničkog doma PSBiH koje će predlagati klubovi stranaka.

Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH, čiji je zadatak da u skladu s presudom u predmetu "Sejdić-Finci“, pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, ranije je saslušala prijedloge političkih stranaka, a jučer i prijedloge Vijeća nacionalnih manjina te danas nevladinih organizacija.